Soome pank hoiatab: makseselgituses ei tasu nalja teha (9)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetipank.
Internetipank. Foto: Andres Haabu / Postimees

Soome pangad panevad inimestele südamele, et netipangas ülekande makseselgitust märkides ei tohiks sellega naljatada, kuna pangad on kohustatud politseile kahtlasena tunduvatest maksetest teatama.

Makseselgituse lahter sõbrale tehtava pangaülekande juures võib paljusid ahvatleda sinna midagi humoorikat kirja panema, kirjutab Yle uudisteportaal. Olgu selleks siis näiteks selgitus «eilse öö eest» või «viinaraha». Naljatlemine võib aga halvemal juhul lõppeda katastroofiga, sest kui pank peaks avastama makseselgitusest võimaliku vihje uimastikaubandusele, rahapesule või terrorismile, tõlgendatakse seda kui õigusrikkumist.

Soome suurima pankrühma OP Groupi spetsialist Katariina Säntti ütles Ylele, et kõiki tehingu üksikasju kontrollitakse hoolikalt ning kahtluse korral võetakse pangakliendiga ühendust. Pigem soovitab ta musta huumori asemel makseselgituseks kirjutada lihtsalt «teatripiletid», «restoraniskäik» või muud tavapärast. Nordea panga Põhja-Soome regioonijuht Anna-Leena Kukkonen lisas, et tegu on tõepoolest suuremahulise seire, mitte üksikute kontode jälgimisega.

Kuigi pankadel pole õigust kliendi igapäevastes rahasjades nuhkida, on teatud detailide nõudmine lubatud näiteks juhul, kui inimene taotleb neilt laenu. «Siis me kontakteerume vajadusel kõrgemate võimudega, tuginedes rahapesu ja terrorismi ennetamise ning tõkestamise seadusele. Pankadel ja finantsasutustel on kohustus oma kliente tunda, mistõttu lahknevused tavapärase sissetuleku või kulude osas võivad viia panga sekkumiseni,» selgitas Kukkonen.

Finantsinspektsioon märgib, et pankadel ei ole küll seaduslikku kohustust jälgida makseselgitusi ega muid detaile ülekannete tegemisel, kuid teatud seire on ikkagi vajalik. «Vaid sel viisil saab pank kindlaks teha, et läbi pole läinud maksed näiteks isikutele, kes on ÜRO julgeolekunõukogu mustas nimekirjas,» tõi advokaat Sanna Atrila näite.

Hoiatus oma rahaasjadesse tõsidusega suhtuda tugineb Euroopa maksenõukogu välja töötatud uue rahaülekannete süsteemi katsefaasile, mis algab selle aasta lõpul. Soome pangad võtavad sellest osa uue aasta algul.

Loe ka:

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles