Ühendus astub välja koeri sandistava tõuaretuse vastu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise buldog.
Inglise buldog. Foto: SCANPIX

Nime Koerainimesed alla koondunud vabatahtlikud on alustanud võitlust loomi sandistava tõuaretuse vastu. Taoline aretustegevus on paljud loomaomanikud pannud olukorda, kus lemmik sureb enneaegselt või vajab pidevat arstiabi, põhjendab teema tõstatamist liikumise juht Kalju Metsküla.

Metsküla on loonud ka portaali Koerainimesed.ee ja sinna lubab mees hakata postitama paljastavaid lugusid aretusega sandistatud tõukoertest ja nende kannatustest. Esimese kahetsusväärse näitena on Metsküla ette võtnud inglise buldogi.

Koos veterinaariks õppiva Epp Ülevainoga on mees üllitanud ka artikli, kus juhitakse tähelepanu, et inglise buldogi pea ja kere esiosa on ajapikku aretatud väga massiivseks. See tähendab, et kutsikate ilmaletoomiseks on enamasti vaja keisrilõiget.

Metsküla sõnul on ta teemaga tegelemiseks saanud innustust elust enesest. Tema sõprusringkonnas on palju koeraomanikke ja seetõttu jäi talle silma, et lemmiku tervisega on kimpus üks tuttav ja teine…

Kuigi teatud tervisehädasid peetakse tõukoerte puhul tõu eripäraks, pole see Metsküla hinnangul normaalne. Seda, et meil ja ka mujal maailmas aretatakse teadlikult haigeid koeri, ei tohiks tema arvates aktsepteerida.

Kuhu Koerainimesed siis pürivad? Metsküla tõi inglise buldogi puhul resoluutselt välja, et selle tõu võiks sagedaste terviseprobleemide tõttu üldse ära keelata. Samuti on mehe arvates vajalik, et aretajaks hakkamist ja aretamist reglementeeritaks senisest rohkem.

Kõikidel inimestel, kes plaanivad võtta endale tõukoera, soovitas Metsküla aga enne otsuse tegemist vaadata BBC dokumentaalfilmi «Pedigree Dogs Exposed». Seal juhitakse tähelepanu mitmete tõugude geneetilistele haigustele. Südamehaigused, hingamisraskused, kasvajad ja epilepsia – on mitmete teada-tuntud koeratõugude puhul üsna sagedased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles