Nutikad nipid, kuidas hoida lõikelilli võimalikult pikalt kaunina

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosid vaasis.
Roosid vaasis. Foto: Panthermedia/ Svetlana Sukhorukova

Miski ei löö tuba rohkem särama kui sületäis kauneid hästilõhnavaid lilli. Et lilleilu võimalikult kaua nautida, tuleb ka lõikelillede eest regulaarselt hoolt kanda.

Kui ostad ise koju lilli, võiks juba poes vaadata kohta, kus lille kroonlehed kohtuvad varre ülaosaga, kirjutab DesignMom. Seda tasub jälgida eelkõige rooside puhul – kui ühenduskoht on pehme ja lopsakas, on roosid juba vanad, kui see on aga tugev, on lilled värskemad.

Kuna lillepoodides hoitakse lilli jahedas külmikus vee sees, siis tuleks ka lillede edasisel transpordil püüda tagada neile jahedat temperatuuri ja piisavat niiskust, sest nii püsivad need lihtsalt paremini. Ilma veeta närtsivad lõikelilled kiirelt, mistõttu võiksid nende ümber transpordiks mähkida niisked paberrätikud või võtta vaasi juba kaasa.

Lilledega koju või külla jõudes tuleb need samuti üle kontrollida. Läbivettinud õied ja lehed tuleks õrnalt eemaldada, samuti on parem eemaldada varrelt kõik alumised lehed, sest see aitab lilleveel puhtamana püsida. Seejärel heida pilk vartele. Kui need on otsast kuivanud, tuleb neid 45-kraadise nurga all terava noaga otsast veidi kärpida. Veel parem on, kui teed seda sooja voolava veel all. Terve kuivanud osa võib ära lõigata ning tasapisi võib varsi kärpida lausa iga päev, et tagada lilledele pidev ja hõlbus veega varustatus. Tähtis on aga, et lilled pärast kärpimist kohe vette tagasi saaks.

Sageli ununeb vaasi enne kasutamist pesta või loputada. Paraku kipub vaasi põhja kogunema tolm või on see lihtsalt jäänud hoolikalt pesemata. Mida mustem on vaasi põhi, seda rohkem elab seal aga mikroorganisme, kes tahavad uusi lõikelilli kohe hävitama asuda.

Mõned lilled ahnitsevad endasse eriti palju vett ning puhkevad vaasis suurelt õide. Näiteks hortensiad võivad ööpäeva jooksul ära tarbida suurema osa veest, mille sisse nad paned. Ka tulbid ja tulikalised jätkavad kasvamist ning vajavad palju vett, mistõttu peaksid nende veevarusid pidevalt jälgima ja närbunud õisi ära lõikama.

Kuna lõikelilledel pole enam kohta, kust vajalikke toitaineid ammutada, tuleb selle eest ise hoolt kanda. Kasulik on vaasi puistata toitainetega pakike, mida antakse vahel kaasa lillepoest või soetada mõni selline endale koju varuks. Et hoida lillevett selgena ning vältida mikroorganismide levikut, võib liitri vee kohta lisada ka veerand teelusikatäit vesinikperoksiidi. See kaitseb lilli, kuid seda tuleb lisada vaid üliväikses koguses. Samuti mõjub õitele hästi see, kui neid igapäevaselt õrna veevinega üle piserdad.

Lõpetuseks on oluline, et lilli ei jõetaks otsese päikesevalguse kätte ega soojusallika lähedusse. Ööseks võiks need paigutada jahedamasse kohta. Huvitav on ka see, et temperatuur mängib rolli juba siis, kui lilli aiast lõikama lähed – seda võiks teha varahommikul või hilisõhtul, mil pole nii palav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles