Amet peatas kahtlaste fütotampoonide müügi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fütotampoonid «Printsessi Pärl».
Fütotampoonid «Printsessi Pärl». Foto: Terviseamet

Terviseamet peatas veebipoodides pakutavate fütotampoonide «Printsessi pärl» müügi, kuna tootja ei ole suutnud selle toote ohutust tõendada.

Terviseameti järelevalvemenetluse tulemusena selgus, et Hiinas valmistatud fütotampoone «Printsessi pärl» väidetavad toimed on tõendamata ning toote koostis ja kasutamise mõju organismile ebaselge. 

Toodet «Printsessi pärl» on Eestis müüdud erinevate kodulehtede kaudu. Ettekirjutus on hetkel tehtud ühele ettevõttele, kuid järelevalvemenetlust on alustatud ka teiste sama toodet pakkuvate ettevõtjate suhtes.

Amet soovitab tarbijatel enne veebipoest uue ostu sooritamist põhjalikult analüüsida pakutavate toodete lubatavaid toimeid. Kahtluse korral tuleb küsida nõu asjatundjatelt või pädevamatelt isikutelt. 

Infot toote kohta leiab näiteks veebilehtedelt www.stability.ee ning tervisekamber.ee, millest esimese tootekirjeldus lubab ravida vaginaalse kahjustuse algpõhjuseid, avada eesmise ja tagumise keskkanali meridiaanid, tasakaalustada Yin-Yangi, puhastada ja viia organismist toksiinid välja jm. Tampoonikujulised ravivad kapslid tuleb panna kuni kolmeks päevaks tuppe, samas on näiteks ka kirjas, et tegu pole ravimiga. Fohow toodete ametlikuks edasimüüjaks on aga Fohow Estonia.

Tervisekamber.ee veebileht aga väidab, et tootjafirma FOHOW eripära seisneb eliksiiride tootmises, mis ei sisalda piiritust ega konservante. Seega ei sisaldavat tooted «keemiat ega hormoone» ning sel puuduvad kõrvalnähud.

Toote koostisosadeks on stability.ee lehel märgitud draakonipuu seemne ekstrakt, rabarberi juur, ebalehis, katehhu-akaatsia, värvisafloor, põletatud maarjas, rohtjas keepuu, borneool, jaapani aruputk (selinum japonicum), booraks ja muud haruldased taimekomponendid.

Huvi toote vastu on tuntud ka kliinik.ee veebilehel, kus günekoloog dr Ülle Kadastik sõnab, et tegu on altrnatiivmeditsiini tootega ja tõepäraseid teaduslikke uuringuid selle mõjude kohta pole, mistõttu tema günekoloogina neid soovitada ei saa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles