Lugejakiri: hoiatustuled auto armatuurlaual rikkusid sõidueksami

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik sõidueksam.
Riiklik sõidueksam. Foto: Stanislav Moshkov

Tarbijaportaalile kirjutas oma kogemusest riikliku sõidueksamiga autojuht, kelle väitel põles eksamiauto armatuuril mitu hoiatustuld, ent eksamineerija ei teinud neist väljagi.

Aasta oli siis 2008, kui sai autokool läbitud. ARKi teooriaeksam sai tehtud esimesel katsel. Sõidueksami järjekord Saue ARKis oli ligi kuu või rohkem.

Sõidueksam algas eksamineerijapoolse hilinemisega. Autokoolis oli pähe taotud, et kõik ARKi sõidueksamid algavad sõiduki kontrolliga ning küsimusele, kas teeme kontrolli, sain väga ebasõbraliku teavituse, et ärgu ma raisaku eksamineerija aega.

Autos tulid järgmised üllatused. Armatuurlaual põles mitu kollast hoiatustuld. Tookord ei suutnud ma neid lahti mõtestada. Eksamineerija tähelepanu juhtimine, et «autokoolis ju õpetati, et kollaste hoiatustuledega võib ainult remonti sõita» ajas teda juba rohkem häält tõstma, et ma lõpetaks tema aja raiskamise.

Kuna tol hetkel oli popp teema eksamiautode kaamerad, tuli see kuidagi jutuks. «Rikkis, remondis,» väitis eksamineerija.

Edasi läks ilma mingi autoga harjumise ajata. «Olete liiga uimane ARKist väljasõidul,» «Olete kohutavalt uimane Sauelt ringteele väljapöördel,» kommenteeris eksamineerija. Kahtlustan, et ühe väljasuremise ja auto kokutamise süüdlane oli tuledes armatuurlauas.

Küsimus laiale ringile: kui kiiresti te sõidate Kanama viadukti mahapöördel Saue poolt Tallinna poole? Mina igatahes siiani seda keerdu kiiremini kui 50–60 km/h ei sõida. Tookord eksamil sain targemaks, et kuna seal on piirkiirus 90 km/h, siis niiviisi seda tuleks ka sõita.

Selleks hetkeks olid närvid juba nii läbi, et ülejäänud eksam ei tasu mainimist. Järgmise eksamiaja võtsin Kärdlasse, Hiiumaale. Õhkkond oli sõbralik. Külgboks ei tulnud kõige paremini välja, ise polnud rahul, aga eksamineerijale sobis. Kärdla ainukesel ringteel oli keegi naljamees «anna teed» märgi niiviisi keeranud, et see ringil olijale kehtis. Eksamineerija seda ei märganud, ka mitte minu küsimuse peale. Eksam sooritatud.

Praeguseks siis peaaegu 10 aastat igapäevast roolis istumist. Ühtegi avariid oma süül pole olnud. Selle Saue eksamineerijaga ühte autosse sattuda endiselt ei tahaks...

Kirjuta ka oma kogemusest riikliku sõidueksamiga meiliaadressil tarbija@postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles