Just sel kellaajal on uinak kõige tõhusam

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20 minutiline uinak teeb sind jälle erksaks, kuid pikem uni keset päeva võib hoopis väsitada.
20 minutiline uinak teeb sind jälle erksaks, kuid pikem uni keset päeva võib hoopis väsitada. Illustratsioon: Panther Media/Scanpix

Mitte kõigil pole võimalik isegi üliväsinuna keset päeva korraks silm looja lasta. Kui see võimalus aga tekib, võib see päeva märgatavalt produktiivsemaks teha.

Selgub, et päevase uinaku tegemiseks on ka üks kindel aeg, mil sellest kõige enam kasu saada - selleks on kell 15 pärastlõunal, kirjutab Independent.

Selle kellaaja üsnagi loogiliseks põhjuseks on inimese tavapärane ööpäevarütm, millest tulenev energia hakkab alates sellest ajast järsult vähenema. Paljud tunnevad ka just sel ajal unisust või väsimust, mistõttu oleks hea mõte 20-30 minutiks sõba silmale lasta.

Kui uinuda kauemaks, haarab inimest aina sügavamaks muutuv uni. Ärkamine sügavamast unest on juba raskem ning võib tekitada veel jõuetumat tunnet. Samuti on uinak eriti väärtuslik siis, kui eelnev öö on magamata, ent kui pärastlõunal liiga kauaks uinuda, on seda kehvem õhtul taas und saada.

Mitmete uuringutega on tõestatud, et väikestest uinakutest on tervisele märkimisväärselt kasu ning need aitavad ennetada ka pikaaegseid unehäireid. Pärast uinakut tunnevad inimesed end energilise ja loovana, neil on parem teha mõttetööd ning omandada uusi teadmisi-oskusi. Samuti on väiksem tõenäosus teha vigu ja sattuda õnnetustesse kui väsinuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles