Kui kaua tohiks juustu külmkapis hoida?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike hallitus kõval juustul ei tähenda, et terve juust tuleks minema visata.
Väike hallitus kõval juustul ei tähenda, et terve juust tuleks minema visata. Foto: SCANPIX

Kui viskasid ära juustu, millele on tekkinud kerge hallitus, siis viskasid tõenäoliselt minema täiesti söödava ja maitsva toidu.

Seda nimelt sellepärast, et juustul on tegelikult palju pikem säilivusaeg, kui enamik usub, vahendab The Independent. See loomulikult ei tähenda et haisva Brie juustu või juba hägusaks muutuva Gruyère'i juustu söömine ei tekita sul haigusi.

Nagu öeldakse, ennetamine on parem kui ravimine. Selleks, et mitte olla dilemma ees, kas juust kõlbab söömiseks või mitte, tuleks seda õigesti ja korralikult hoiustada. Et seda teha, on vaja teada millise juustuga on tegemist.

Avamata ja korralikult hoiustatud kõvemat juustu nagu näiteks parmesan või Cheddar, võib hoida külmkapis kaks kuni neli kuud või kaheksa kuud sügavkülmikus. Avatud kõva juustu kõlbab süüa umbes kuus nädalat.

Gruyère'i, Gouda või mõnda teist juustu, mis ei ole ei kõva ega pehme, saab pärast avamist külmikus hoiustada kaks-kolm nädalat.

Pehme juust, mis sisaldab kõige rohkem niiskust, tuleb ära süüa kahe nädala jooksul pärast avamist. Nende alla kuuluvad feta, Brie ja Camembert.

Kui kõvale juustule on tekkinud hallitus, siis ei tasu seda karta, sest vähese vedelikusisalduse tõttu ei levi hallitus juustul kaugele. Lõika hallitanud koht ära ja tarvita juustu edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles