5 tõhusat nippi, kuidas äädikakärbestele lõks üles seada

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äädikakärbsed.
Äädikakärbsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Äädikakärbseid ükshaaval tappa on aeganõudev, nende vastseid leida ja hävitada veel tülikam. Küll aga leidub mitmeid nippe, kuidas suurem hulk putukaid ühte kohta kinni püüda.

Äädikakärbseid köidavad koju vedelema jäetud puuviljasüdamikud, põrandale tilkunud mahlaplekid, lahtisena seisvad pudelid ja purgid ning biojäätmed. Kui oled nendest asjadest juba vabanenud, ent tülikad putukad lendavad ikka kodus ringi, tuleb nad lõplikult hävitada. Koduportaal GoodHousekeeping jagab nõuandeid, kuidas äädikakärbsed kinni nabida ning neist vabaneda.

Filtreerimata õunasiidriäädikas. Eemaldage äädikapudelilt kork, katke pudelisuu toidukilega ning kinnitage kile kummiga pudelisuu külge. Pudel võib olla nii täis kui ka pooltühi. Torgake toidukilesse augud, millest mahuksid äädikakärbsed läbi. Õunaäädika lõhn meelitab neid pudeli ligi ning nad ronivad aukudest sisse, väljasaamisega on aga raskusi.

Äädikas ja nõudepesuvahend. Kui äädikakärbsed jätavad õunaäädikapudeli puutumata, vala äädikat hoopis kaussi ning lisa sinna mõned tilgad nõudepesuvahendit. Kausile pole vaja kilet peale tõmmata. Nõudepesuvahend teeb vedeliku kleepuvaks ja liimjaks, mis meelitab putukaid ligi, ent seda tehes nad sinna kaussi ka upuvad.

Paberist koonus ja puuvili. Vala purki või avara suuga pudelisse mõnes lusikatäied õunaäädikat ning lisa tükike küpset puuvilja (õun, pirn, ploom vms). Seejärel keera paberist koonus ning kleebi see tugevalt purgisuu ümber. Selle otsa jäta aga väike ava, kust saaksid näljased kärbsed sisse lennata. Siin kehtib sama reegel, et koonusest ja purgist välja nad enam ei pääse.

Veinipudel. Äädikakärbsed armastavad ka veinilõhna, mistõttu võid jätta tühja veinipudeli lauale avatult seisma. Kärbsed lendavad sinna sisse. Seejärel tuleks aga kõigist lahtisena seisvatest pudelitest, sealhulgas taarast vabaneda, et kärbseid enam juurde ei tekiks.

Piim, suhkur ja pipar. Sega kokku pool liitrit piima, 100 grammi suhkrut ja 50 grammi musta pipart, vala segu potti ning keeda umbes 10 minutit tasasel tulel. Vala valmis segu madalaservalisse tassi või kaussi, jäta lauale seisma. Kärbsed lendavad selle sisse ning upuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles