Kuidas saada kodus sipelgatest lahti?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased sipelgad.
Punased sipelgad. Foto: Wikipedia

Sipelgad on majas justkui kutsumata külalised, kuna ära nad sealt minna ei taha, küll aga teevad kodusviibimise oma kohaloluga ebameeldivaks.

Kui sipelgate looduslik elukeskkond saab kahjustada või hävib, asuvad nad otsima alternatiivseid toiduallikaid, mis toob nad sageli ka siseruumidesse, kirjutab Consumer Reports. Ajaks, mil inimene sipelgaid kodus märkab, võib neid olla sinna siginenud juba sadu või tuhandeid. Otseselt kahju nad küll ei tee, kuid tülikad on sellegipoolest.

Sipelgamürgist on paraku abi vaid lühiajaliselt. Kõiki sipelgaid need nagunii ei hävita ning hoopis tähtsam on tõkestada sipelgate pääsemine majja. Esmalt tasub kodu hoida puhtana – kuivained olgu suletavates karpides-purkides ning toit ei tohi kusagil lahtiselt vedeleda. Kindlasti tuleks puhtana hoida kappide sisemused ja põrandapinnad, et seal poleks kleepuvaid plekke (mesi, siirup jm).

Sipelgate puhul on tavapärane, et nad saadavad uude potentsiaalsesse elupaika mõned omadest luurele ja toidu järgi. Kui elukeskkond tundub rikkalik, siis tuleb ülejäänud koloonia järgi ning just maas vedelev toit neid ka ligi meelitab.

Sugugi vähemtähtis pole jälgida, et majas poleks sipelgatele hõlpsaid sissepääse, näiteks niisked kohad, pehmenenud või mädanenud puit, kust sipelgad end läbi murravad ning keldrisse või eluruumidesse tungivad. Kõiki võimalikke lekkeid tuleb vältida ning keldriaknad kinni hoida. Kohtadesse, kus oled maja ümbruses sipelgaid näinud ning kust nad saaksid siseneda, võiks panna regulaarselt sipelgamürki või sipelgapüünised.

Kuna sipelgad kuuluvad siiski õue, võiks oma aia neile pigem atraktiivsemaks teha, et neil ei tekikski põhjust majja tungida. Sipelgate tegevus hoiab näiteks mulla taimede ümber õhulisena. Nad toituvad ka magusast vedelikust, mida eritavad taimedele lehetäid. Kui aiaomanik kõik lehetäid hävitab, siis ühtlasi hävineb ka sipelgate peamine toit. Ka sellepärast võivad nad majja trügida, et otsida muud toitu. Toalilledel pesitsevad lehetäid ja muud putukad tuleks aga kiirelt hävitada, sest need toodavad samamoodi sipelgatele toitu, mis teeb toalilled neile atraktiivseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles