Vee-ettevõtete liit: uputustes on süüdi kaubanduskeskuste ehitusvead

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvihmast tingitud uputus Ülemiste keskuses.
Suurvihmast tingitud uputus Ülemiste keskuses. Foto: Erik Prozes

Liidu arvates on suurvihmadest tingitud uputused kaubanduskeskustes kinni nende ehituse iseärasustes ning vihmavesi tuleks mõistlikumalt katuselt alla juhtida.
 

Eesti vee-ettevõtete liidu (EVEL) tegevdirektori Vahur Tarkmehe sõnul on hiljutised uputused kaubanduskeskustes siiski põhjustatud keskuste projekteerimis- ja ehitusvigadest, mitte ühiskanalisatsiooni võimetusest. Sademete valingud aina tugevnevad ja probleemiga tuleb tegeleda uputuse tekkekohas.

Tarkmees tõdes, et keskuste kinnistute sademeveekanalisatsiooni ja ühiskanalisatsiooni liitumispunkti läbilaskevõime ei peagi tagama suurvee tõrgeteta äravoolu. Igal juhul tuleb vesi katuselt alla juhtida, et valingu korral kogunev vee kaal konstruktsioone ei lõhuks. Samas ei tohi seda teha kinnisel meetodil ühendatuna torust-torusse, sest valingvihma ei võta ühisveevärgi sademeveetorusik vastu. Puhverdamiseks on vaja kasutada «sidurit», mille puhul suunatakse suurvesi kas mahutitesse või siis platsile, kust see voolab restkaevu.

Siduri kasutamine. / Foto:
Siduri kasutamine. / Foto: Foto: EVEL

Kui vesi peakski platsi üleujutama ja vee tase tõuseb mõned sentimeetrid, siis pole see suur probleem autodele ega jalakäijatele, kuna suure pinnaga platsilt aurab vesi ära üsna kiiresti. Säästetud saavad kaubanduskeskuste konstruktsioonid, ruumid, kaubad, inimesed.

Liit rõhutab, et vastutustundetu on arvata, et valingvihmad on harvaesinev paratamatus, millega kaasnevad kahjud tuleb üle elada, näidates näpuga vee-ettevõtete suunas. Kliima soojenemisega sademete valingud sagenevad ja tugevnevad ning uputustega tuleb tegeleda nende tekkekohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles