Kas burgeri vahel olev läbiküpsemata pihv on söödav?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamburger.
Hamburger. Foto: SCANPIX

Arvestades seda, et pooltoores veiselihafilee on söögiks kõlblik, on küsimus, kas burgeri vahel olev pooltoores pihv on söögikõlblik, täiesti õigustatud.

Ekspertide sõnul võib aga burgeri, millel on seest roosa pihv, söömine viia toidumürgistuseni, vahendab The Independent.

Selle põhjus on lihtne – bakterid (salmonella, kolibakter jne) elavad lihatüki välisosal. Seega kui küpsetad veiseliha tükki äärtest, siis see tapab bakterid. Burgeril olev pihv on valmistatud aga hakklihast, mis tähendab, et bakterid on igal pool lihatükis.

Restorani Smith & Wollensky lihaeksperdi Falko Molitori sõnul võib inimene süüa burgerit, mille pihv on seest roosa, kuid kui sinna on sattunud kahjulik bakter, mida ei ole kuumusega välja töödeldud, siis võib see inimese haigeks teha.

Sellepärast on burgeripihvi läbiküpsetamine ülimalt oluline.

Veiseliha peetakse tavaliselt üsna ohutuks lihaks, kuid kui kokk on enne burgeri valmistamist kokkupuutunud kahjuliku bakteriga ega küpsetanud burgeripihvi korralikult läbi, võib sööja hiljem kannatada toidumürgistuse all.

Suurbritannia toidu standardite agentuuri sõnul tuleks pihve küpsetada seni, kuni on kadunud roosa värvus.

Kui sul on võimalik küpsetamisel kasutada termomeetrit, siis tuleks jälgida, et temperatuur pihvi keskel ulatuks kahe minuti jooksul vähemalt 70 kraadini.

Toidumürgistuste arv tõuseb suvel. Üheks põhjuseks on hoolimatu burgeripihvide küpsetamine grillil.

Restoranis süües tohib aga burgeri pihv olla keskelt roosa seetõttu, et restoranides on ranged reeglid, mida jälgitakse, et haigusi tekitavad bakterid ei satuks toidu sekka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles