Eger Ninn: kuhu kadusid valged munad?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eger Ninn.
Eger Ninn. Foto: Peeter Langovits

Mäletan, kuidas eelmisel aastal olin sunnitud lihavõttepühade ajal ostma poest pea kaks korda kallima karbi mune, kuna lettidel olid kõik teised pruunid.

Kuna minu koduteele jääb Järve Selver, käisin seal  võrdlemisi tihti. Olin täpselt enne pühadenädalat ostnud karbitäie valgeid mune, mis maksid umbes 11 või 12 krooni. Minnes aga päev-paar enne suurt reedet poodi, selgus, et samasugused karbid olid täis pruune mune ja ainsad valged olidki spetsiaalsed lihavõttemunad, mis maksid ligikaudu 25 krooni.

Ja mis sel aastal toimub? Kõik tavalised munakarbid on täis pruune mune ja valgeid müüakse vaid kalli raha eest.

Seetõttu kaalun varianti lihtsalt põhimõtteliselt mitte kaasa minna selle valgete munade ralliga. Vot lihtsalt ostangi pruunid munad (mis on tavalise normaalse hinnaga) ja värvin siis neid.

Aga kuidas sa värvid pruuni muna roosaks, mis on mu tütre ainus soov munade värvimisel? Loomulikult võin ma lapsele seletada, et miks see võimalik ei ole või miks see muna ikka päris roosa välja ei tule, ent mul tekib küsimus, et miks mind üldse sellisesse olukorda panna tahetakse?

Kas lihavõtted ei tähenda mitte seda, et sa saad koos oma perega okstest ja samblast pesa meisterdada, sinna sisse ilusaid mune teha ja koos kvaliteetaega veeta? Loomulikult ma võin ju nende kahe karbi munade pealt maksta see paar eurot rohkem, ega see lõppkokkuvõttes ju ei tapa. Aga miks mind sunnitakse seda tegema? Miks mul ei ole poes tavapärast munavalikut? Miks ühe ettevõtte müügijuht lihtsalt otsustab, et nii, pühade nädalaks paneme kõikidesse teistesse karpidesse pruunid munad ja valgeid müüme ainult spetsiaalsetes karpides ja loomulikult kallimalt?

Ma saan aru, et ettevõtte eesmärk on võimalikult tulusalt oma toodangut müüa. Tore! Aga miks peab juba niigi lakke tõusnud hindade juures inimesi veel koorima? Ja kui pühadenädalal  müüakse nagunii täiendavalt kaks miljonit muna!, siis kas sellest tõesti ei piisa?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles