Lugeja küsib: kas tööandja saab peale sundida tunniajast lõunapausi? (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii mõnigi kiire töötempoga inimene kühveldab lõunasöögi lihtsalt ruttu töölaua taga sisse.
Nii mõnigi kiire töötempoga inimene kühveldab lõunasöögi lihtsalt ruttu töölaua taga sisse. Foto: Panthermedia / Andriy Popov

«Kas tööandja saab kohustada tund aega kestva lõunapausi, mis kuulub tööaja sisse (uue korralduse järgi tööpäev 8 h+1 h lõuna)? See on mõttetu, kui söömine võtab aega 20-30 minutit ning muu aja passid niisama või teed selle arvelt lihtsalt tööd. Arusaadav oleks siis, kui kõik käivad väljas lõunat söömas, mis võtabki ehk kauem aega, ent kui endal on söök kaasas, siis on pikk paus lihtsalt ebapraktiline,» kurtis lugeja.

Vastab tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Anni Raigna.

Tööandjal on kohustus tagada töötajale kuue tunni töötamise kohta vähemalt üks 30-minutiline paus. See, kas see paus loetakse tööaja sisse või tööajast välja, oleneb sellest, kas töötaja saab töökohalt lahkuda või peab einestama töökohal.

Kui lõunapausi saab oma äranägemise järgi kasutada, võiks tööandja selle tööajast välja lugeda. Antud juhul loeb aga tööandja puhkepausi tööaja sisse, mistõttu võib öelda, et tegemist on töötaja jaoks soodsama tingimusega.

Mis puudutab lõunapausi pikkust, siis see on tööajakorralduse osa ning tööandja otsustada. Üldjuhul tasuks tööajakorraldusega tutvuda juba enne tööle asumist, et olla kindel, et see on töötajale sobiv. Kui mingil põhjusel soovib töötaja kasutada lühemat pausi, kui ette nähtud (kuid mitte vähem kui 30 minutit), siis peab ta tööandjaga läbirääkimisi pidama ja ettepaneku tegema tööajakorralduse muutmiseks. See eeldab, et pooled saavutavad kokkuleppe. Kui kokkulepet ei saavutata, tuleb pause kasutada vastavalt ettevõttes kehtestatud reeglitele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles