Üks küsimus: kas pühade eel peab alati tööpäev lühem olema?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab pühade-eelse tööpäeva pikkust.

Küsimus

Kas tööandja peab lühendama pühadele eelnevat tööpäeva?

Vastab tööinspektsioon

Töölepingu seadus sätestab tööaja lühendamise kolme tunni võrra uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelneval tööpäeval.

Pühale eelnev tööpäev on päev, mis on enne püha. Seega, seadusest tulenevalt on tööandjal kohustus lühendada seda tööpäeva, mis on pühale eelmisel päeval ehk kui töötaja on tööl ja järgmisel päeval on püha, lühendab tööandja tema tööpäeva. Kui töötaja oli viimati tööl reedel ja püha on esmaspäeval, siis  reedest tööpäeva lühendama ei pea.

Seega, kui töötaja on tööl näiteks 23. veebruaril, on tema tööpäev sel päeval kolme tunni võrra lühem ning veebruari tööaeg on ka nende tundide võrra lühem.

Kui tööandjal on vaja, et töötaja töötaks siiski tavapärase arvu tunde, on seda võimalik teha poolte kokkuleppel. Nimetatud kolme tundi tuleb vaadelda ületunnitööna ja tasustada vastavalt. Kas siis vaba aja andmise või rahalise hüvitusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles