Amet: Eestisse on jõudnud mürgist kemikaali fiproniili sisaldav munatoode (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad. Pilt on illustratiivne.
Munad. Pilt on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Veterinaar- ja toiduametini (VTA) on jõudnud RASFF järelteade, mille kohaselt jõudis Eestisse pool tonni fiproniili sisaldavat omletisegu.

Saksamaa ettevõte Eipro-Vermarktung kutsus turult tagasi Eestisse tarnitud pastöriseeritud maitsestatud omletisegu, kuna toote valmistamisel kasutati nõuetele mittevastavat toorainet. Euroopa Liidus kehtivate põhimõtete kohaselt vastutab toodetud toidu nõuetekohasuse eest valmistaja ning peab mittenõuetekohase toote turult tagasi kutsuma.

Eestisse toodi kaks partiid omletisegu, kokku koguses 540 kilogrammi. Tootja kinnituse kohaselt ei kujuta omletisegu tarbimine ohtu inimese tervisele, kuna fiproniili sisaldus seal minimaalselt.

Omletisegu partii tarniti Eestisse 25. juulil ühele Eesti hulgimüügiettevõttele ning tuginedes seniseks läbi viidud täiendavale järelevalvele võib väita, et toode ei ole jõudnud jaemüüki.

Veterinaar- ja toiduamet on alates informatsiooni laekumisest 31. augustil kontrollinud Eesti ettevõtte tegevust oma kohustuste täitmisel. Eesti käitleja on kohustatud tegema koostööd tarnijaga ning viivitamatult  talle teatavaks saanud informatsiooni põhjal oma klientidelt omakorda toote tagasi kutsuma.

Maaeluminister Tarmo Tamm märkis, et riikidevahelist infovahetust tuleks tõhustada, et selliseid juhtumeid ära hoida. «Selge on see, et teema on väga murettekitav ning sellega tuleb tõsiselt edasi tegeleda. Inimeste tervis on meile esmatähtis ning usun, et VTA täpsustab, mil määral on fiproniiliga saastunud munatooteid veel Eesti turul, ning kõrvaldab need müügist,» lisas ta.

Fiproniil on putukamürk, mida kasutatakse loomadel näiteks kirpudest ja täidest vabanemisel. Munaskandaal sai alguse sellest, et mitmel pool Euroopas jõudsid müüki munad, mis võisid sisaldada väheses koguses fiproniili jääke, sest Hollandis kasutati seda kanade täitõrjes.

Suuremates kogustes on fiproniil Maailma Terviseorganisatsiooni teatel mõõdukalt ohtlik ja võib mõjuda halvasti inimeste, eelkõige laste, neerudele, maksale ja kilpnäärmetele.

Loe lähemalt hiljuti Euroopas lahvatanud munaskandaalist:

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles