5 nippi, kuidas kiirelt kord majja luua

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodu koristamine ei tohiks olla sõda.
Kodu koristamine ei tohiks olla sõda. Foto: SCANPIX

Kui sõbrad ootamatult teatavad, et tulevad tunni aja pärast külla, siis pole enam aega suurpuhastust ette võtta. Küll aga saab kiiruga kodus siiski korra luua, vahendab Business Insider.

Rachel Hoffman kirjutab oma eneseabiraamatus nippidest, kuidas kodus kiiresti kord luua. Ta rõhutab seda, et elamine ei pea välja nägema nagu ülimalt organiseeritud inimese kodu. Samuti ei pea kulutama igat nädalavahetust tolmu imemisele, et edukalt kodu korras hoida. Kuid ülimalt oluline on koduomaniku tunne, et ta saab endale külalisi külla kutsuda ega pea häbenema oma elamist.

Siin on mõned tema nipid, kuidas hoida kodu korras nii, et samal ajal ei kaotaks inimene iseend.

Kasuta 20/10 reeglit

Strateegia on lihtne: Korista 20 minutit ja seejärel tee 10-minutiline puhkepaus. Võid koristada ka 45 minutit ja teha seejärel 15-minutilise pausi. Sellest ajast peaks piisama, et tõsta kuivanud riided ilusasti kappi tagasi või vähendada mustuse hulka vannitoas. Hoffmani idee on vähendada n-ö «maratonikoristamist» - see tähendab, et vältida tuleks olukorda, mil kodu läheb järjest-järjest mustemaks, et lõpuks tuleks selle kordategemiseks võtta puhkus ja mitu päeva tolmuimeja ja harjaga ringi käia.

Muuda koristamine mänguks

Hoffmanni sõnul muutub koristamine hulga lihtsamaks ja nauditavamaks, kui see ühendada mängu või väljakutsetega. Näiteks: «Vaata ringi. Leia kümme asja, mis pole seal, kus nende koht on ja pane nad oma kohale.» Või: «Proovi kümne minuti jooksul võimalikult palju asju ära panna, prügi välja viia ja riided kuivamast kappi asetada.»

Tee enne ja pärast pilte

Hoffmani sõnul on vahel koristades raske näha progressi, eriti kui tuba on väga sassis. Selleks, et progress oleks ka visuaalselt olemas, tee enne koristamist toast pilt ja seejärel eri staadiumitest. Nähes toa koristamise protsessi, annab see motivatsiooni veel koristada.

Jäta meelde, et minimalism ei ole ainus valik

Kodustiili ajakirjades on tihti pildid tubadest, millest õhkub minimalismi. Kas see peaks aga reaalne olema, et üks perekond saab hakkama vaid tugitooli ja kollaste nõudega?

Selle asemel, et kõik oma asjad koristamise käigus minema visata, tuleks mõelda, milliseid asju sul vaja on ja milliseid ei ole. Kui su kodus on midagi, mis pidevalt jalus on, siis on ehk aeg sest loobuda.

Ära muretse, kui sinu korterikaaslane ei taha sinuga nõustuda

Hoffmani sõnul on parim aeg kodustest ülesannetest rääkida veidi enne kokkukolimist. Kahjuks ei lähe see aga alati nii. Kui sa elad koos teiste inimestega, siis tasuks meeles pidada kahte asja. Esiteks, on tõenäoline, et üks teist koristab rohkem kui teine. Teiseks see, kui üks peab puhtusest rohkem lugu kui teine, ei näita nende tundeid sinu vastu, vaid hoopis koduste tööde vastu. Teisisõnu – keskendu enda eesmärkidele, isegi kui see tähendab, et sa pead koristama samal ajal, kui su korterikaaslane diivanil lösutab. Kodu koristamine ei tohiks olla sõda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles