Vaid pool Eesti elanikest tunneb end majanduslikult kindlustatult

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stocktrek Images, Inc. / Alamy / Vida Press

Vaid 48 protsenti eestimaalastest hindab end materiaalselt kindlustatuks, näitab ERGO kindlustusseltsi ja Läti uuringufirma SKDS poolt koostatud Baltimaade turvalisuse uuring.

Kolme Balti riigi elanike hulgas on see näitaja üsna sarnane, Lätis peab end majanduslikult kindlustatuks 53 ja Leedus 47 protsenti elanikest. Plaan, kuidas sissetulekuid säilitada, on 35 protsendil eestlastest, 34 protsendil lätlastest ja 39 protsendil leedulastest.

ERGO elu- ja tervisekindlustuse arendusjuht Dekla Uusma sõnul on hinnang oma materiaalsele hakkamasaamisele riikides siiski 2014. aastaga võrreldes mõnevõrra tõusnud. «Kuigi materiaalselt kindlustatuna tunnevad end endiselt vaid pooled Balti riikide elanikest, näitab statistika, et sissetuleku kaotamise korral saaksid eestlased ja lätlased oma majapidamist säästudega üleval pidada veel 5,1 kuud, leedulased lausa 7,2 kuud.»

Samuti on Uusmaa sõnul mure rahaliselt hätta jäämise üle siiski valdavalt langenud. Näiteks nii Eestis kui Lätis kardetakse üha vähem seda, et inimene ei jaksa maksta oma elukoha, ravi või laste hariduse eest. Leedus on aga hirm hätta jäämise ees kasvanud.

Tulevikku vaadates saab 60 protsenti eestimaalastest öelda, et neil on olemas kindel elupaik vähemalt kaheks aastaks. Sama saab öelda ka 61 protsenti lätlastest, Leedus on aga oma elupaiga suhtes kindlustunne vaid 50 protsendil  elanikest. Eestlased tõusevad esile oma karjääriplaanide osas - kaheks aastaks omab selget sihti oma karjääri osas 44 protsenti eestlastest. Lätis ja Leedus on sama näitaja madalam, vastavalt 38 ja 40 protsenti.

Uuring keskendus ka kolme riigi elanike hinnangutele eluga rahulolule ja kontrollitundele selle üle. Kümnepallisel skaalal hindavad eestlased ja lätlased 6,61 punktiga end võrdselt eluga rahulolevaks. Leedulaste hulgas on see näitaja veidi kõrgem, nemad hindavad oma rahulolu 6,81 punkti suuruseks. Ka kontrolli oma elu üle hindavad leedulased kõige kõrgemalt, 7,65 punktiga. Eestlased hindasid oma rahulolu 7,45 ja lätlased 6,94 punkti suuruseks. Mõlemas kategoorias on Eesti ja Läti hinnangud 2014. aastaga võrreldes pisut tõusnud, kuid Leedu omad langenud.

Uuring on tehtud koostöös Läti avaliku arvamuse uuringu keskuse SKDSiga, selles osales 1000 inimest Eestist, Lätist ja Leedust. Kokku on andmestikus 3000 inimese vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles