Graafik: palju on või hind Eestis ja maailmas tõusnud?

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Või maksab hetkel rohkem, kui kunagi varem.
Või maksab hetkel rohkem, kui kunagi varem. Foto: SCANPIX

Piimrasva nappus maailmaturul on globaalselt tõstnud või hindu rekordilisele tasemele. Vaata kui suure tõusu on teinud või hind Eestis ja mujal maailmas.

Eesti Konjunktuuriinstituudi kodulehel olevate andmete põhjal selgub, et või hind on peaaegu kahekordistunud võrreldes eelmise aasta sama ajaga. 2016 aasta augustis oli vähemalt 80 protsendise rasvasisaldusega võikilo väljamüügihind 3,63 eurot. Tänavu augustiks oli kilohind tõusnud 6,17 euroni.

Keskmised jaehinnad poodides pole aga veel kahekordseks tõusnud. Võrreldes käesoleva aasta viimaseid andmeid möödunud aasta omadega, on või hind tõusnud 1,49 eurot. Keskmine jaehind Eesti poodides oli selle aasta juunis 8,20 eurot.

Lääne-Euroopa keskmine võihind on samuti tõusnud, püstitades septembri kuus uue viie aasta rekordi. Eelmise aasta keskmine 82 protsendise või kilohind septembris oli 3,76 eurot ja praeguseks on see tõusnud 6,85 euroni. Näiteks Saksamaal läheneb võikilo maksumus juba seitsme euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles