Leetrite nakkus jõudis Eestisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahalööve.
Nahalööve. Foto: Wikipedia.org

Terviseameti andmeil on Euroopas levima hakanud leetrid jõudnud ühe reisija kaudu ka Eestisse.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) saatis eelmisel nädalal hoiatuse Euroopas levima hakanud leetrite puhangu kohta, nimetades, et esialgu levib haigus peamiselt Prantsusmaal. Terviseameti andmeil on aga haigus ühe reisija kaudu jõudnud juba ka Eestisse.

Leetrite tekitajaks on väga nakkav paramüksoviirus – pärast kokkupuudet haige inimesega nakatub sajast mittepõdenud ja vaktsineerimata inimesest 98. Terviseameti andmetel ei haigestunud Eestis mitte keegi leetritesse aastatel 2001-2004; samuti ei registreeritud haigestunuid 2008. ja 2009. aastal. Kõige olulisem leetritesse nakatumise vältimiseks on laste õigeaegne vaktsineerimine.

Haigustekitaja levib piisknakkusena, peiteaeg on 9–11 ööpäeva, mille möödudes tekivad viirusnakkustele iseloomulikud kaebused: temperatuuri tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silmapõletik jms. Teisel päeval pärast haigustunnuste ilmnemist tekivad põskede limaskestale erkpunase äärisega laigud, hiljem hakkavad kõrvade tagant näole ja kehale levima roosakaspunased laigud. Lööve katab kogu keha, isegi peopesad ja jalatallad, püsides 4–5 päeva, sama kaua püsib palavik. Haige on nakkusohtlik 4–5 päeva enne ja kuni 5 päeva pärast lööbe teket. Leetrite läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse.

Algavat nädalat tähistab Euroopa WHO eestvedamisel immuniseerimisnädalana, mille juhtmõtteks on «jagatud lahendused ühistele ohtudele». Selle juhtmõttega soovitakse pöörata inimeste tähelepanu tõsiasjale, et vaktsiin-välditavate nakkushaiguste puhangud on kõikide riikide ühine oht, kuna haiguspuhangud ei tunnista riigipiire.

Terviseametil on koostöös sotsiaalministeeriumiga valminud ka esimene riiklik immuniseerimisalane veebileht www.vaktsineeri.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles