Üheksa korda loe ja üks kord allkirjasta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sooniste
Andres Sooniste Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Tarbijakaitseameti peadirektori Andres Sooniste sõnul tuleb enne laenu võtmist kaaluda erinevaid pakkumisi, tutvuda ohtudega, mis laenu võttes kaasnevad ning oma reaalsed võimalused kriitilise pilguga üle vaadata.

«Üheksa korda loe ja üks kord allkirjasta,» nentis Sooniste, paraku ei pööra inimesed tema kinnitusel lepingutele piisavalt tähelepanu. «Ridade vahel või koguni kirja panduna võib olla olulisi punkte, millest lähtutakse, kui kõik ei lähe nii, nagu plaanitud.»

Inimesed ei tea Sooniste kinnitusel, mis juhtub, kui laene ei suudeta enam tagasi maksta ning silmitsi tuleb seista üha kasvavate võlanõuetega. Sageli on tasumisele kuuluvad viivised mitu korda suuremad kui võlgnetav summa ning arvestada tuleb sellega, et kui laenu võtmiseks on tagatiseks antud kodu või auto, võib sellest ilma jääda.

Seega tuleks enne laenutaotluse esitlemist  kõik reaalsed kohustused ja võimalused paberile panna. Näiteks kulutused majale on Sooniste sõnul suuremad kui kulutused korterile ning ka seda tuleks laenu võttes kaaluda. Kindlasti tuleb üle vaadata, kui suureks kujuneb igakuine laenumakse ja kui palju kokkuvõttes tagasi maksta tuleb.

Ennekõike tuleks Sooniste sõnul vältida laenu võtmist emotsiooniohtudeks, kuna raha saamisega kaasnev positiivne emotsioon võib jääda lühikeseks ning tagasi peab seda maksma oluliselt rohkem.  «Näiteks jõulude ajal kutsusid mitmed laenuandjad üles laenuga oma jõule ilusaks tegema, mis tarbijakaitseameti hinnangul on väga riskantne tegevus. Ka siis, kui emotsioonid on laes, tuleb hinnata hetke, mil laenu tuleb hakata tagasi maksma.»

Olukorras, kus tagasimaksmist vajavad mitu laenu korraga, tuleks Sooniste sõnul esmalt tagasi maksta kõrgema intressiga laenud. Kui tekivad makseraskused, siis tuleks laenuandjaga maksevõimalusi kaaluda, enda varjamine tekitab Sooniste kinnitusel ainult suuremaid probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles