Küsimus: kui palju toitu tohiks ühe söögikorraga ära süüa?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elukiri

Tarbija24 avaldab vastuse tervise arengu instituudi toitumisportaalis toitumine.ee toitumisspetsialistile esitatud küsimusele, et kui tihti öeldakse, et parem on süüa tihedamini kuid väikestes kogustes, siis kui palju toitu tohiks ühe toidukorraga ära süüa?


Vastas tervise arengu instituudi toitumisekspert ja Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi dotsent Tagli Pitsi:

Otsest soovitust toitude söömiskoguseks ühel toidukorral ei ole. See sõltub ennekõike tarbitud toidust endast ning selle energiasisaldusest. Näiteks 500 grammi supi söömisega saab hakkama ilmselt iga täiskasvanu, kuid 500 grammi sealihaga mitte.

Kui lähtuda sellest, et näiteks lõunasöök peaks katma umbes 35 protsenti päevasest energiavajadusest, siis 2000 kilokalori korral (mis on päevane toiduenergia soovitus istuva eluviisiga naistele), teeb see umbes 700 kilokalorit. Sellise energiakoguse saab kätte näiteks 500 grammist lihaga boršist, kuhu on lisatud 20 grammi hapukoort, kõrvale söödud 50 grammi leiba ja magustoiduks 100 grammi saiavormi 100 grammi piimaga.

Valides aga prae, saab sama koguse energiat ehk 700 kilokalorit, kui süüa näiteks 100 grammi ahjulõhe, 100 grammi keedetud riisi, 50 grammi hapukoorekastet, 100 grammi keedetud brokolit, 100 grammi porgandisalatit, 50 grammi leiba ja 200 grammi keefiri.

Selle soovitusega - süüa pigem sagedamini, aga väiksemates kogustes, on silmas peetud ennekõike seda, et inimesed sööksid päevas vähemalt kolm põhitoidukorda ning sinna vahele 2-3 oodet ning väldiksid olukordi, kus toidukordade vahed venivad väga pikaks. Kahjuks on väga levinud harjumus, et hommikul praktiliselt midagi ei sööda, ka lõuna ajal pole samuti aega süüa ning õhtul süüakse väga suuri toidukoguseid. Organismi jaoks võib see olla signaal toidupuudusest ning et seda vältida hakkab ta n-ö varusid koguma. Need varud aga viivadki ülekaaluni.


Soovitav päevane toidukordadest saadava toiduenergia jaotus Eesti toitumissoovituste kohaselt:

hommikusöök: 20–25 protsenti
lõunasöök: 25–35 protsenti
õhtusöök: 25–35 protsenti
1–3 vahepala: 5–30 protsenti

Hommikusöök on soovitav süüa vähemalt 1–2 tundi pärast ärkamist ning õhtusöök umbes kella 18–19 paiku, ent mitte hiljem kui 1–2 tundi enne magamaminekut. Viimasel juhul peaks õhtusöögil saadav toiduenergia olema muidugi väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles