Riigikontroll: ka pereõdesid on liiga vähe

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õed töötavad sageli ka registratuuris. Pildil Nõmme tervisekeskus.
Õed töötavad sageli ka registratuuris. Pildil Nõmme tervisekeskus. Foto: Priit Simson

Riigikontrolli auditi käigus selgus, et perearstide juures töötavad pereõed on keskmiselt vanemad ja teenivad vähem nende mujal töötavatest kolleegidest.


Esmatasandi tervishoiu arengukavas on ette nähtud, et õendustöötajate roll suureneb ja need võtavad tulevikus enda kanda järjest suurema osa perearstide praegusest töökoormusest.

Arvestades seda, et perearstide juures töötavad õed teenivad ainult 76 protsenti Eesti tervishoiusektoris töötavate õdede keskmisest sissetulekust, ei tööta paljud neist täiskoormusega, teenides osa sissetulekust mujalt.

Mullu oli selles valdkonnas töötavate õdede keskmine vanus 47,5 aastat, mis on märgatavalt kõrgem kogu tervishoiusektoris töötavate õdede omast, mis on 44,62 aastat. Noorimad õed töötavad seejuures Tallinna ja Tartu perearstide juures, vanimad Järva- ja Pärnumaal.

Riigikontrolli arvutuste kohaselt jõuab järgneva 20 aasta jooksul pensioniikka keskmiselt 26 õde aastas. Kui arvestada, et noorte õdede pealekasv perearstisüsteemis on keskmiselt 16,5 õde aastas, jääb sellest väheks. Samas on ette nähtud pereõdede osakaalu märgatav suurendamine perearstinduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles