Parts: energiasääst peab tulema kodude kordategemisest

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul peab inimeste peamine kodukulude kokkuhoid tulema kordatehtud ja korralikult soojustatud eluasemetest.


IRL on oma valimisprogrammis kodukulude alandamist ette näinud läbi kolme ploki.

Esmalt on silmas peetud energiasäästu toetamist, mille all on peamiselt mõeldud kortermajade soojustamise toetamist, mis võimaldab elanikel saavutada kokkuhoidu küttekuludelt.

Partsi kinnitusel on majandusministeeriumis hetkel väljatöötamisel projekt, mis näeks ette ka eramuomanikele teatud soodustuste loomist. See peaks valmima käesoleva aasta jooksul.

Teine kulude alandamise plokk näeb ette maamaksu kaotamist, kolmandana on kavas luua uus süsteem taastuvenergia toetustele.

Samas pole hetkel relva selle vastu, mis puudutab elektrihinna tõusu ning seda pole otseselt kirjutatud ka IRLi valimisprogrammi. 

Elektrihinna tõusuga puutuvad tarbijad kokku tänavu ning midagi rõõmustavat pole oodata ka lähiaastail, mil rahandusministeerium prognoosib täiendavalt ligi 20 protsendi suurust elektrihinna tõusu.

Majandusministri arvates on tegu siiski pelgalt prognoosiga, mis sisaldab omajagu spekulatsioone ning mis ei pruugi täide minna.

Elektrihinna kujunemise osas peab Partsi sõnul karmi tururegulaatori rolli mängima aga konkurentsiamet. Minister lisas, et kuigi hinnatõus ei meeldi kellelegi, tahaks ta uskuda, et konkurentsiameti senine töö on olnud pädev.

Küll leiab Parts, et tänasega võrreldes peaks vähenema elektrienergia võrgukadude määrad, mis aitaks samuti elektri hinda madalamal hoida. Samuti saavad tarbijad tema sõnul ise mõistliku tarbimisega oma elektriarvete suurust mõjutada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles