Rootslased tähistavad kaneelisaiapäeva: kuus fakti saiakestest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KANEELISAIAD KOHVIKUS HERR ARTUR.
KANEELISAIAD KOHVIKUS HERR ARTUR. Foto: Marko Saarm / Sakala

Rootsis, kaneelisaiade väidetaval sünnimaal, tähistatakse iga aasta 4. oktoobril kaneelisaiapäeva, austamaks riigi lemmikut magusat kostitust. Päeva puhul vahendame The Locali kuus fakti kaneelisaiadest.

  1. Saiake on olnud saadaval juba 1920. aastast
    Tänapäeval tuntud ja paljude lemmik, kaneelisai, loodi väidetavalt pärast esimest maailmasõda. Kuigi Rootsi oli sõjas neutraalne riik, kehtestati riigis ranged impordi piirangud toiduainetele nagu suhkur, muna ja või, sest riik valmistus võimalikuks sõjaks. Alates 1920. aastast oli antud tooteid jälle rohkem saada ja kaneelisaiad hakkasid ilmuma kohvikutes ja pagaripoodides üle riigi. Kaneel ja kardemon olid aga kallid toiduained ja paljude rahakott ei kannatanud kaneelisaiade ostu.
     
  2. Kaneelisai sai populaarseks alles 30 aastat hiljem
    20. sajandi keskel jooksis palju raha rootslaste taskutesse, madratsitesse ja pangakontodesse põhjamaade tugeva majanduse tulemusena. Tulenevalt sellest jaksas keskmine majapidamine osta kaneeli ja teisi saiakese koostisosasid, et saiu kas kodus teha või poest osta.
     
  3. Saiakese sünnipäev on üsna uus üllitis
    Rootsis tähistav riiklik kaneelisaiapäev pole sugugi vana. Päev lepiti kokku 1999. aastal, kui rootsi koduküpsetajate nõukogu proovis leida viisi tähistamaks organisatsiooni 40. sünnipäeva. Tabades perfektselt riigi maitse-eelistust teatati iga-aastase päeva loomisest.
     
  4. Kaneelisai on oluline osa rootslaste «fikast»
    Saiake on musternäide Rootsi «fika» traditsiooni maiuspalast. Kui prantslastel on vein ja brittidel tee, siis Rootsi inimesed peavad korra või kaks päevas «fikat». Peaaegu püha traditsioon tähistab hetke, milles nauditakse tassikest kohvi ja midagi magusat, milleks on tavaliselt kaneelisai.
     
  5. Trend levib üle maailma
    Fika traditsioon koos kaneelisaiaga on muutumas maailmas populaarseks, tänu välismaal kasvavale huvile Rootsi vastu. Mitmed kohvikud pakuvad rootsi stiilis kaneelisaiu ja musta kohvi näiteks Londonis, New Yorkis, Torontos, Austraalias ja Singapuris.
    «Rootsi on väga trendikas hetkel ja kuna fika on Rootsi traditsioon, teeb see selle veel populaarsemaks,» ütles rootslane Anna Brones, kes on raamatu «Fika: Rootsi kohvipausi kunst» autor.
     
  6. Traditsioon on muutunud vastuoluliseks
    Kuigi rootslased on tuntud aktiivse elustiili poolest on nad üsna magusalembelised ja see ei piirdu ainult kaneelisaiadega. Rootsi rahvusliku toiduagentuuri andmetel sööb keskmine rootslane 37 kilo lisatud suhkrut aastas, mis on toonud kaasa suure debati, milles poliitikud arutavad magusamaksu üle.
    The Locali poolt tõlgitud ja vahendatud uuringus kutsus meditsiini õppiv tudeng rootslasi loobuma fikast, et võidelda riigis tõusva ülekaalulisusega.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles