Kuidas võidelda kutsumata külalistega?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauale jäetud küpsised meelitavad tihti kutsumata külalisi teie elamisse.
Lauale jäetud küpsised meelitavad tihti kutsumata külalisi teie elamisse. Foto: Panther Media/Scanpix

Keegi krõbistab, sahistab, põristab ja närib meie kodustes peidupaikades, kuhu päikesevalgus tavaliselt ei ulatu. Vahel tegutsetakse nii, et me ei märkagi midagi.

Tegelikult ei ole me kunagi nii üksi kui me arvame – seda nii heas kui ka mitte nii heas mõttes. Sahver, vannituba, aiamaja, panipaigad ja kelder on paigad, kus tegutsevad mõned kutsumata külalised, kes on rajanud sinna kodu ja elavad hästi. Ainult siis, kui me näeme nende tegevuse jälgi – nagu kuskilt ilmunud puidupuru põrandal või kuskilt näritud nurgad  – saame aru, et midagi ei ole päris korras. Tekibki küsimus, kes seda tegi ja kuidas see juhtuda sai?

Tänapäeva suhteliselt steriilsetes elutingimustes me ei tea, kui palju kahjureid meie ümber võib eksisteerida. Samas ei ole kadunud sellised üllatajad nagu prussakad või ebameeldiv lutikas mööbli vahel.

Kui olete märganud neid, siis pole põhjust loota, et nad lahkuvad vabatahtlikult. Kõige tähtsam on leida kiire lahendus ja esimene samm on välja selgitada sissetungija tüüp. Tänapäeval leidub piisavalt häid vahendeid nende eemaldamiseks ja kahjutuks tegemiseks. Mõnikord eeldab see küll ka hilisemat remonti kui tuleb eemaldada liistud, paneelid ja muud detailid. Juhul kui oma jõust ja võimalustest jääb väheks, saab alati pöörduda ka vastavate firmade ja spetsialistide poole, kes teile appi tulevad.

Mitte kõik putukad pole kahjulikud. Kindlasti tasub oma kodus võimalusel lasta rahus elada ämblikutel, kuna nemad on meie väikesed abimehed teiste kahjulike putukate hävitamisel.

Hobusipelgas

Sellele sipelgale maitsevad maiustused, niiske ja pehkinud puit. Kogukond seab end tihti sisse kuiva isolatsioonimaterjali vahel. Tekitavad kahju kandekonstruktsioonidele, taladele ja seintele. Otsige puidupuru hunnikud ja sipelgate ringi askeldamist seintel. Nende eemaldamine vajab tihtipeale professionaalset sekkumist, kuid aegsa reageerimisega saab ka ise sellega hakkama. Meie suurim sipelgas ja üks levinumaid putukad metsas.

Kakandilised

Meeldib niiske keskkond, nagu sahvrid ja keldrid. Nad ei ole tegelikult kahjurid, vaid pigem ebamugavad tegelased, kui neid tekib teie elamisse suurel hulgal. Ennetada ja reageerida: tuvastada koht ja vähendada hoonetes niiskust. Vaadata üle drenaaž ja ventilatsioon.

Rändrott

Kõigesööja, ohtlike haiguste kandja, tugeva vastupidavusega ekstreemsetes tingimustes. Kuidas võidelda? Hoida kelder puhas, mitte jätta toitu neile kättesaadavaks. Hoidke prügi ja kompost kaetuna. Vee äravoolu kohad ja torud katta kindlasti sõelte ja filtritega, samuti ka igasugused praod majas.

Herilane

Tavaliselt teevad nad endale pesa pööningule või kuivadesse kõrvalistesse paikadesse. Neile meeldib süüa nii magusat kui ka liha. Mõningal määral on neist ka kasu teiste kahjulike putukate hävitamisel, kes saavad omakorda nende toiduks. Peamiseks probleemiks inimeste jaoks jääbki enamasti oht neilt saada nõelata, mis on mõnedele eriti ohtlik. Seetõttu peab nende arvu oma elupaigas piirama ehk kui märkate liigset herilaste sebimist oma aias või kui neid satub liiga tihti siseruumidesse, tuleb otsida katuse alt nende pesa ja see eemaldada või kohe kahjutuks teha.

Mullamurelane ehk must sipelgas

Talle meeldivad maiustused ja muu mure toit. Kui neist mõni leiab teie kodus midagi maitsvat, kutsub ta seltskonda oma tuhanded sõbrad ja sugulased. Nende takistamiseks tuleks tihendada liiste, aknaid ja uksi ning hoida ka vundament kuiv. Mitte jätta kooke, küpsiseid ja muud sellist magusat laiali lauale ega puru põrandale.

Allikas: husohem.se

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles