Üks küsimus: kas tööandja peab andma selgitust palgaarvestuse kohta?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab infot palgaarvestuse kohta.

Küsimus

Palun öelge, kas tööandjal on õigus keelduda töötajale väljastamast kirjalikult andmeid tema suhtes tehtud palgaarvestuse kohta? Raamatupidamine keeldub  andmeid esitamast.

Vastus

Töölepingu seaduse (paragrahv 28 lõige 2 punkt 12) alusel on töötajal õigus nõuda teatist, mis sisaldab andmeid talle arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva töötasu kohta.

Sama inimene esitas inspektsioonile ka teise küsimuse, mis puudutas katseaja rakendamist.

Lisaküsimus

Lisaks on mul küsimus ka katseaja kohta. Töötan tööandja juures teist aastat, nüüd pakkus tööandja teist tööd ning soovib rakendada uuesti katseaega. Kas tööandjal on õigus uuesti kasutada katseaega?

Vastus

Katseajal on tööandjal võimalus hinnata töötaja tervise, teadmiste, oskuste, võimete ja isikuomaduste vastavust tasemele, mis on nõutav töö tegemisel.

Katseajaks on esimesed 4 kuud alates töötaja tööle asumise päevast. Töölepinguga võivad pooled kirjalikult kokku leppida, et katseaega ei kohaldata või kohaldatakse lühemat katseaega.

Sama tööandja juures teisel ametikohal töötamise korral ei ole tööandjal õigus teistkordselt katseaega kohaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles