10 üllatavat nippi, mida teha kasutatud fooliumiga

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fooliumit annab kenasti taaskasutada.
Fooliumit annab kenasti taaskasutada. Foto: SCANPIX

Pärast fooliumi ühekordset kasutamist ei ole vaja seda ilmtingimata kohe ära visata. Thedailygreen.com tõi välja mõned nipid, kuidas korra kasutatud fooliumit taaskasutada.


• Pese foolium puhtaks ja kasuta seda uuesti (ja uuesti). Pese see lihtsalt seebi ja veega puhtaks, rulli taignarulliga sirgeks ning foolium on jälle just nagu uus. (Ettevaatust: fooliumit, mis on kokku puutunud toore lihaga, ei tohiks uuesti kasutada teiste toitude pakkimiseks.)

• Terita kääre ja aiatööriistu: murra foolium umbes 6-8 kihiliselt kokku, seejärel lõika sellest nüride kääridega läbi ja terita niimoodi oma lõikur. Selleks, et teritada tugevaid aia- või oksakääre, pane foolium veelgi rohkemate kihtidena kokku.

• Vähenda staatilist elektrit: kui pesukuivatisse visata tükk kokkukäkerdatud fooliumit, vähendab see imeväel riiete staatilist elektrit.

• Kinga/saapa vormishoidja: tee fooliumist nutsakud ning topi need saabaste või kingade sisse, mil sa neid ei kanna, et hoida jalanõude kuju.

• Peleta lemmikloomi: ilma igasuguse põhjuseta võib näiteks kass avastada, et kamin on tema liivakasti asemel hoopis sobilikum paik, kus käia. Pannes sinna aga paar lehte kasutatud fooliumit, mida kassid, koerad ja teisedki loomad ei kannata, on võimalik halvast harjumusest lihtsa vaevaga lahti saada. Aias saab fooliumiribasid kasutada näiteks lindude ja muude ebameeldivate loomade peletamiseks.

• Kaitse noori taimi: tee näiteks noorte tomatitaimede ümber fooliumist lõtv krae, et hoida eemale röövikuid ja muid putukaid.

• Pane metallid särama: hõõru terasest ja kroomitud asjadelt rooste maha – see töötab isegi paremini kui terasvill. Lisaks saab fooliumit, soodat ja soola kasutades kenasti särama lüüa ka hõbe- ja kuldnõud.

• Kasuta fooliumit lauajala alla panemiseks: kui mõni jalg on teistest veidi lühem või põrand ebatasane, murra foolium paraja paksusega kokku ning aseta see sobivasse kohta.

• Küüri grill või küpsetusalus puhtaks: väike nutsakas kasutatud fooliumit on ideaalseks abiliseks grillresti, ahju sisemuse ja põhjakõrbenud poti või panni puhastamisel.

• Paranda ülekeeratud kruvi: kui sul on mõni kruvi või polt, mis on üle keeratud ja ei taha enam kinni jääda, võib kiire ajutise lahendusena panna poldi ümber veidi fooliumit ning proovida see uuesti kinni keerata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles