Mida peaks teadma värske kutsikaomanik?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloom.
Lemmikloom. Foto: SCANPIX

Kutsika kojutuleku ajal on enamasti elevil terve pere. Seetõttu tuleks kõik vajalikud toimetused eelnevalt ära teha ja kutsikale vajalik varustus varuda.


Enne kutsika koju toomist, tuleb kodu kindlasti teha n-ö kutsikakindlaks – vaata, et kutsikas ei saaks kätte kemikaale, ravimeid, samuti jälgi, et ta ei saaks närida elektrijuhtmeid, mürgiseid toataimi ja muid koerale ohtlikke esemeid. Tõsta kõrgemale ära ka esemed mida kutsikas katki võib närida.

Pesa

Kuna uude koju tulev kutsikas on kohalesõidust ja muutustest stressis, tuleb lasta tal kohale jõudes oma pesas puhata. Seetõttu on väga hea kui oma kindel pesa on juba valmis vaadatud ja enne kutsika koju toomist toas sobivasse rahulikku nurka asetatud. Kutsikad väsivad ruttu ja magavad palju. Seetõttu vaata valmis kutsika pesale turvaline oma nurk ja pea meeles, et magavat koera segada ei tohi. Mõistlik on soetada kohe sellises suuruses pesa, et kutsikas sinna ka täiskasvanuna mahub.

Toidunõud

Kindlasti vajad kohe ka toidu ja jooginõusid. Vali sellised kausid, mis söömise ajal põrandal ei libiseks. Kui tegu on suure koera kutsikaga, võid kasutada kohe kutsikale sobivale kõrgusele reguleeritavat statiivi. Värske joogivesi olgu koguaeg saadaval. Tutvusta kutsikale toidunõude ja värske vee asukohta, aga arvesta et stressis kutsikas ei pruugi kohe sööma hakata ja see on täiesti normaalne.

Toit

Sobiva toidu oma kutsikale leiad lemmikloomapoest või kliinikust. Sealsed teenindajad oskavad sulle nõu anda just vastavalt sinu kutsika suurusele, tõule ja vanusele sobiva toidu leidmisel. Ülekaalulisusele kalduvatel tõugude kutsikatel tasub kohe algusest peale toitmise kogusel silma peal hoida, et hiljem ei oleks ülekaaluga probleeme.

Mänguasjad

Kui koer on rahunenud ja enesekindlamaks muutunud, tutvusta talle ta mänguasju ja proovi temaga mängida. Mänguasjad vali vastavalt kutsika suurusele ja arvesta ka tõu eripära. Näiteks väga suure koera kutsikale tuleb valida vastupidavamad mänguasjad. Kui kutsikas jääb üksi koju, jäta talle mängimiseks ainult turvalised mänguasjad nagu näiteks nöörist köied, kummist kong mänguasjad ning teised koeralelud milles saad kindel olla, et kutsikas neid katki närida või alla neelata ei saa.

Maiustused

Varu kohe ka maiustusi, mis leevendavad kutsika närimisvajadust ning hoiavad teda tegevuses kui kutsikas üksi koju jääb. Väga hästi sobivad üksi koju jäämise ajaks kuivatatud maiustused ja kong tüüpi mänguasjad, mis täidetakse vastava täitepasta või maitsestamata toorjuustuga. Kuna maiustust on mänguasja seest raske kätte saada, siis on kutsikal tegevust tundideks. Väga erilised ja kutsikale eriti maitsvad maiustused hoia treeningute jaoks.

Kutsikad õpivad väga hästi ning lihtsamate käsklustega nagu «istu» saad kohe algust tegema hakata.

Puur

Kui plaanid kasutusele võtta puuri, siis hakka teda puuriga harjutama maast madalast. Sellisel juhul tee kutsikale pesa puuri ning hoia puuri uks alati lahti. Kutsikas harjub puuriga kiiresti kuid arvestama peab, et puuri ukse saab sulgeda alles siis kui kutsikas suudab puurisoleku ajal juba puhtust hoida.

Kutsikatualett

Väikestele koertele sobivad alguses väga hästi ka kutsikatualetid, mis koosnevad plastikust alusest ning vahetatavatest alusmähkmetest. Erinevalt ajalehtedest, ei lase mähkmealus põranda pinda rikkuda. Peale vaktsineerimist saad hakata õpetama kutsikat õues häda tegema.

Rihmad, traksid

Jalutuskäikude jaoks vajad kindlasti kas kaelarihma või trakse ning jalutusrihma. Õues jaluta kutsikaga enda valitud suunas, mis aitab sulle kindlustada juhirolli teie suhetes. Julgusta kutsikat õues häda tegema ning kiida teda kindlasti. Ära unusta ka õues kutsika järel koristada, selleks varu piisav kogus kilekotte või spetsiaalseid jäätmekotte.

Hooldus

Oluline on juba varakult kutsikat harjutada hammaste vaatamisega, küünte lőikamisega ja kőrvade puhastamisega. See vőib alguses olla kutsika jaoks küllaltki ebameeldiv. Kőik need toimingud tuleb teha tema jaoks meeldivaks ja mänguliseks. Nii ei teki hiljem probleeme ka koera läbivaatamisel kliinikus.

Autosse

Kui plaanite autosõitu koos kutsikaga, on mõistlik paigutada tahaistmele kaitsev kate. Koera turvalise autosõidu jaoks on vajalikud ka turvatraksid või autopuur. Nii püsib koer temale ettenähtud kohas, ei sega juhti ning on turvaliselt kaitstud.
Kandekotid

Kui plaanite koeraga tihti ringi liikuda, on väga väikeste seltsikoerte puhul mõistlik soetada täiskasvanud koera suurusele vastav kandekott. Kandekott on talle oma pesa eest ja pakub pidevalt muutuvas ümbruses turvatunnet. Kandekotte on lemmikloomapoodides saadaval laias valikus. Lisaks on olemas ka selja- või kõhukotid, et omaniku käed oleksid alati vabad.

Riided

Aluskarvata koera kutsikad kardavad külma ning koer võib juba lühikese jalutuskäigu ajal külma saada. Kutsika riietus tuleks osta vastavalt seljapikkusele, mida mõõdetakse kaelarihmast kuni saba alguseni. Arvestama peab, et kutsikas kasvab ja tõenäoliselt tuleb täiskasvanud koerale muretseda uues suuruses riietus.

Tõenäoliselt on kõige vajalikumad kevadel ja sügisel õhuke vihmakombe, mis aitab hoida koera kuivana ning talvel voodriga jakk või kombekas, et väike koer oleks korralikult soojas.
Riietus ei ole vajalik aktiivsel jalutuskäigul ja aluskarvaga koertele, küll aga on riietus põhjendatud väga pika karva kaitsmiseks mustuse eest.

Kirjandus

Kui oled algaja koerapidaja, uuri kindlasti saadaval olevaid kutsikakasvatamise raamatuid. Sellekohast infot leiad ka internetist ja tõukoera kasvatamisel saad abi kasvatajalt.

Arvesta, et kutsikad kasvavad kiiresti ning vajavad sinu hoolitsust ka täiskasvanud koerana.


Nimekiri, mida uue kutsika tulekuks kõige tõenäolisemalt vajad:

• Kutsika vanusele ja suurusele vastav toit.

• Pesa, mis vastab kutsika suurusele või on veidi suurem, et seda ka täiskasvanud koeral kasutada saab.

• Libisematu põhjaga toidukauss või reguleeritava kõrgusega statiiv.

• Piisavalt suur jooginõu.

• Traksid.

• Jalutusrihm.

• Reguleeritav kaelarihm, kuna kutsikas kasvab kiiresti.

• Erinevad mänguasjad (pallid, köied, häält tegevad mänguasjad, kong-tüüpi lelud).

• Kutsika tulalett ehk mähkmealus.

• Mähkmed või ajalehed.

• Küünetangid.

• Puur, mis vastab täiskasvanud koera suurusele ja puuri suurusele vastav puuripesa.

• Erinevad maiused igavuse peletamiseks ja esimeste käskluste õpetamiseks.

• Hästi toimiv ja kutsikale ohutu puhastusvahend.

• Kutsika kasvatamist ja õpetamist kirjeldav raamat.


Allikas: Hortes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles