Maailmaturul kerkis enim teravilja hind

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatid
Tomatid Foto: Toomas Huik

Ühinenud rahvaste organisatsiooni (ÜRO) Toitlus- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO), kinnitusel püsisid toiduainete hinnad maailmas aprillis stabiilsed. Kaubagrupiti vaadates on teravili aga tunduvalt kallinenud, sellajal kui piimatoodete ja suhkru hind on langenud.

Toiduained olid maailmas eelmisel kuul kolmandiku võrra kallimad kui aasta varem ning ainult kaks protsenti allpool rekordtaset 2011. aasta veebruaris.

FAO kaubandusosakonna direktori David Hallami sõnul on kõrgetes toiduhindades süüdi ka kasvavad naftahinnad. «Kui nõudlus kasvab, siis sõltub hindade edasine käitumine paljuski ka sellest, kui palju tootmine sellel aastal suureneb ja kui palju teraviljavarud sellel aastal täienevad,» lisas Hallam.

Toiduainete hinnaindeks kõikus vähe, kuigi teravilja hinnad maailmaturul kasvasid aprillis tuntavalt. Hinnatõusu kompenseeris aga piimatoodete, suhkru ja riisi hinna langus. Toiduõli ja liha hind püsis senisel tasemel.

Teravilja hind kerkis 5,5 protsenti märtsiga võrreldes ning 71 protsenti võrreldes eelmise aasta aprilliga. Halva ilma ja hilinenud külvi tõttu kasvas maisi hind 11 ja nisu hind 4 protsenti.  Toiduõli hind oli märtsis muutumatu. Suhkruhinna indeks langes aprillis märtsiga võrreldes 7 ja piimatoodete hinnaindeks 2,4 protsenti.

Eeldusel, et normaalsed ilmastikutingused püsivad, on teraviljade tootmine tänu kasvavatele hindadele tõusuteel. Nisu tootmine maailmas peaks prognooside kohaselt kasvama 3,5 protsenti ja riisi tootmine 3 protsenti.

«Kuigi teraviljatootmine paistab sellel aastal edenevat on ilm lähikuudel kriitiline tegur,» sõnas FAO teraviljaanalüütik Abdolreza Abbassian. «Ka aasta tagasi olid tootmise väljavaated väga head, aga ebasoodsad ilmaolud muutsid seda drastiliselt.»

«Teraviljadest on kõige murettekitavam maisi käekäik. Sellel aastal oleks vaja keskmisest paremat või koguni rekordilist maisi toodangut USA-s, et hinnad püsiksid samal tasemel. Maisi külv on aga jahedate ilmade tõttu hilinenud,» lisas Abbassian
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles