Vooditekstiilid on palju enamat kui lihtsalt padjad, tekid ja nende katted

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

„Samamoodi nagu kõigile inimestele ei sobi ühesugused jooksujalatsid või näokreem, on ka voodiriietega: igaühe  jaoks on olemas materjal, millest valmistatud voodiriie-te vahel on just temal parim uni. Kuigi maailmas pole tänaseni veel tehtud väga täpseid uurimistöid erinevate omadustega vooditekstiilide, madratsite, tekkide ja patjade mõjust unekvaliteedile, on selge, et lisaks valgusele, mürale ja magamiskeskkonnale on neil kindlasti oma roll täita. Väga paljude inimeste hea une jaoks on määrava tähtsusega, et nende voodi-tekstiilid oleksid näiteks looduslikust materjalist, anti-allergilise või temperatuuri reguleeriva toimega,“ selgitab Euroopa ühe suurema vooditekstiilide tootja, Pärnu ettevõtte Wendre tootearendusjuht Anneli Tomingas.

Tema sõnul on tunda aina rohkem, et lõpptarbijad on huvitatud võimalusest parandada une kvaliteeti, kuid paraku jääb vajaka teadmis-test, kuidas seda täpselt teha. Wendre pikaajaline kogemus ütleb, et häirevabama ja sügavama une heaks tuleb magamistoas teha tarku otsuseid, valides tooteid mitte välimuse, vaid teiste oluliste tegurite järgi. Valides mad-ratsit, patja või tekki tuleb arvesse võtta erinevaid näitajaid nagu inimese kehakuju ja -kaal, magamisharjumused ja asendid, kas on kalduvus higistamisele või ollakse külmakartlikud. Lisaks mõjutavad und ka võimalik allergilisus ja toatemperatuur. Erinevaid mõjutavaid omadusi on palju, aga need on ühed olulisemad, mida tuleks arvesse võtta.

Millised on võimalused une parandamiseks? „Wendre eesmärk on valmistada innovaatilisi tooteid, mis töötavad inimeste une parandajana,“ nendib Wendre CVI juht Markus Trei. Üks näide meie tooteperest: termoreguleeruvate toodete puhul töötab toode kui energia – antud juhul soojuse – salvestina, mis siis salvestab endasse keha soojuse ning tagastab selle, kui keha temperatuur langeb, võimaldades sellisel viisil inimesele rahuliku ja stabiilse mikrokliimaga unekeskkonna. See toimib uuendusliku tehnoloogia abil, kus tekstii-lile on lisatud enda omadusi muutvad mikrokapslid (PCM – phase changing material); see materjal on arendatud ja kasutuses ka kosmose-tehnoloogias. Teine hetkel populaarsust koguv suund on kasutada materjalides probiootikume, mille toimel muutub magamiskeskkond inimese ümber allergeeni- ning tolmulestavabamaks.

Patjade osas on populaarsed memory-foam ehk mäluvahuga ergonoomilised padjad, kuid sinna juurde on Wendrel arendatud lisaks ka teised ergonoomilised padjad, mis oma kujuga toetavad inimese kaela ja pead. „Kasva-vaks trendiks on jätkusuutlikkuse teema vooditeks-tiilides. Klientide teadlikkus on kasvanud ning üha enam pööratakse tähelepanu taaskasutuse ja keskkonnasõbralike toodete poole. Wendrel kui suurel tootjal tekib ka suurem hulk tootmisjääke, mistõttu taaskasutus on leidnud oma koha ka meil. Oleme arendanud välja tootepered, kus kasutame ära peaaegu kõik oma tootmisjäägid. See näitab nii ettevõtte sotsiaalset vastutust ja teisalt annab võimaluse toota laiemat valikut erinevate omadustega keskkonnasõbra-likke tooteid,“ ütleb Anneli Tomingas.

Wendrest on saanud kodu-tekstiilide valdkonna teerajaja

Aastal 1935 pisikesest Vänd-ra linavabrikust välja kasvanud Wendrest (sealt on muide pärit ka ettevõtte nimi) on    tänaseks saanud 120 miljoni eurose käibega rahvusvaheline kontsern, mis toodab nii vooditekstiile kui ka madratseid ja mööb-

lit. Kui aastakümneid oli Wendre põhitööks partnerite tellimistööde täitmine, siis nüüd on ettevõttest sellele lisaks saanud ka targa magamise eestvedaja, arendaja ja innovatsioonilooja. „Saame inspiratsiooni inimeste aitamisest ja see soov on siiras –

iga uue projekti ja toote puhul küsime kõigepealt, millist probleemi soovitakse lahendada ja kuidas meie toode saab sellele kaasa aidata,“ nendib Markus Trei. Wendrest on saanud tarkade toodete tipptegija, kes on teinud maailmaklassi kodutekstiilid kättesaadavaks ka Eesti inimestele.

Toodete arendamisel ja väljatöötamisel on tehtud koostööd Tartu ülikooli ja Hea Une Keskusega, koolitatakse pidevalt oma töötajaid ning püütakse samal ajal harida ka kliente. „Tänane tarbijateadlikkus on selles vallas kasin. Enamasti teatakse, et on olemas sünteetilised ja naturaalsed tooted ning neist viimast peetakse paremaks. Tegelikult on sünteetiliste materjalide areng aastate jooksul olnud hüppeline ning tehismaterjale ei tasu karta: samamoodi eelistatakse ka sportides puuvillaste rõivas-te asemel hingavaid sünteetilisi materjale, mis ei ima vedelikku, on kerged ja kuivavad kiiresti,“ räägib Anneli Tomingas, lisades, et see suundumus spordirõivatööstustelt on kandumas üle ka kodutekstiilivaldkonda.

Tehiskangaste plussina võib välja tuua ka asjaolu, et paljude inimeste poolt peljatavad bakterid elavad palju meelsamini naturaalses kui sünteetilises keskkonnas. Tänapäevased uued sünteetilised materjalid on oma omadustelt naturaalsete   materjalidega juba võrdsed või isegi natuke ees ja neist valmistatud targad tooted aitavad erinevate soovide ja muredega inimestel saavutada paremat unekvaliteeti.

Kindlasti tasub mõelda ka sobivatele voodilina-dele, tekikottidele ja padja-püüridele, kui olete soetanud endale funktsionaalsed või naturaalsed tooted. Soovituslik on kasutada naturaalsetest ja funktsionaalsetest materjalidest tehtud voodipesu, et säiliksid toote omadused.

Kuidas leida enda jaoks see õige?

Uusi kodutekstiile otsides tuleks aru saada ja endale selgeks teha, kuidas te magate, kas toas on liiga palav või jahe, kas teil on allergiaid, kaldute te higistama ning milliseid materjale eelistate. Just nii saate õiged soovitused õige valiku tegemiseks. Parimad lahendused ootavad teid Wendre esinduskauplustes.

Valik Wendre tooteid
Valik Wendre tooteid Foto: AS WENDRE

Wendre kodutekstiilide moto on Smart About Sleeping ning selle alla kuuluvad mitmed tootekategooriad. Wendre Originali tooted on arendatud kõige tuntumatest materjalidest. Wendre Functional pakub laia valikut funktsionaalseid tooteid –   jahutavad, soojendavad, antibakteriaalsed, antiallergeensed ja palju teisi funktsioone omavad tooted, mis tagavad mugavuse ja ülima lõõgastuse.

Looduslikust materjalist Wendre Natural kategooria allolevad tooted on valmistatud 100% naturaalsest või osali-selt naturaalsetest materjali-dest. Nende toodete puhul saame rääkida lisaks funktsionaalsusele ka looduslikust hingavusest ja niiskuse imavusest. Wendre Sustainable kategoorias olevad tooted on oma olemuselt keskkonnasõbralikum valik, mis on val-mistatud tootmisjäätmetest, kasutatud pudelitest või ka taaskasutatud materjalidest.

Wendre mõistab, kui tähtis on hea uni, et lastel oleks toredate päevaste tegemiste jaoks energiat. Wendre  KIDS tekid ja padjad on ohutud, pehmed, mugavad ja  mängulised, olles samal ajal luksuslikud ja esmaklassilised.                                                 

Wendre Design on ideaalne viis tuua disain oma küla-liste- või magamistuppa,   liites kokku mitu lahendust: patju saab kasutada diivanipatjade ja tekke voodikatetena. Samuti on mõeldud noortele, kuna disainitud tekid-padjad ei vaja tekikotte ja padjapüüre ning on kergesti hooldatavad.

Laske disainil särada!

Kas teadsite, et padi võtab elu jooksul kaalus juurde?

Foto: shutterstock

Iga padi võtab elu jooksul kaalus juurde. Kuidas? Sünteetilise padja eluiga on korrapärase hooldamise ja pesemise puhul 3 – 4 aastat ning tekil 5 – 7 aastat, kuid    ikkagi elutsevad seal bakterid ja tolmulestad ning patja kogunevad surnud naharakud ja bakterid. See võib tunduda uskumatu, aga teie padi võib tõesti aasta-tega kaalus juurde võtta umbes 10%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles