Nipid, kuidas puuke aiast eemale hoida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Puugid ei ole kahjuks probleem ainult nende jaoks, kes veedavad palju aega metsas ja põldudel, vaid üha sagedamini ilmuvad need ebameeldivad tegelased ka tavalistesse aedadesse.

Kui teie suvemaja juhtub olema looduslikul metsamaal, kus on palju lehtpuid, kõrge rohi ja  parajalt niiskust, on nad suure tõenäosusega seal kuskil ennast peitmas. Nii suve algus kui ka suve teine pool on see periood, mil puugid on kõige aktiivsemad. Kuid on mõned väikesed nipid, kuidas neid saab aiast eemal hoida.

Lupjamine

Lubjake sealt, kus teie krundil muru piir jookseb. Puukidele meeldib olla kohtades, kus on niiske, seega võib lubi kahjustada puugi keha sellisel määral, et ta kuivab ära. Proovige seepärast lubjata ümber muruplatsi kõiki metsikumaid või võsale lähemal asuvaid kohti, samuti tehke «lubjapiir» ümber maja ja teiste käidavate kohtade ümbrusse. Kõige parem on kasutada lubjapulbrit. Korrake seda tegevust aeg-ajalt, eriti pärast vihma.

Küüslauk ja sidrun

Uppsala Ülikooli poolt läbiviidud teadusuuringutes on püütud selgitada, kas on olemas mõned looduslikud ained või lõhnad, mida puugid ei talu. Vähemasti nüüdseks on tulnud ilmsiks, et need, kes söövad tihti toorest küüslauku, ei ole puukidele oma vere maitse poolest nii ahvatlevad. Uuringutes testitakse ka sidrunit ja lavendlit, mis on tõestatult üsnagi tõhus sääskede eemale peletamiseks, seepärast võib ka eeldada, et neil on mõningane efekt puukide vastu (seega kasvatage lavendlit, pange käidavate muruplatside äärde sidrunitükke).

Mitmed aiapidajad on märkinud, et üsna efektiivne on ka küüslaugulahus, millega tuleks nn ohtlikke kohti aias aeg-ajalt pritsida. 

Hoidke muru hästi madal

Sageli istuvad puugid just on rohuvartel või põõsastel umbes 10 cm kõrgusel maast, kust saab hõlpsasti kinnituda looma või inimese külge. Seepärast on ülimalt oluline hoida aiamuru võimalikult madalana ning samuti lõigata ja pügada tihedalt ümber viljapuude kasvavat muru või heina. Samuti tasuks viljapuude oksi pügada, et nende lehed ei varjaks liigset niiskust.

Metsloomade tõrjumine

Kasulik on mitte lasta aeda või aia taha metskitsi ja jäneseid ning seda mitte seetõttu, et nad meie puid ja põõsaid söövad, vaid et nende toredate loomade kasukas on tihti väga suures koguses reisikaaslastena puuke, kes võivad teie hoovis maha astuda ja sinna uut ohvrit varitsema jääda.

Nii võib ühe suure karvase metslooma seljas olla sadu puuke, alates vastsetest kuni täiskasvanud puugikolooniateni. Kui teil on ka koerad ja kassid, siis tasub neid tihti üle vaadata, enne kui nad tuppa lasete. Lemmikloomadele on nüüd loomapoodides olemas spetsiaalsed nn puuke tõrjuvad kaelarihmad, kuid inimestele kahjuks selline meetod ei sobi.

Allikas: viivilla.se

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles