Olulised asjad, mida tasakaaluliikurit ostes kontrollida

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasakaaluliikur.
Tasakaaluliikur. Foto: Ecoscooter.ee

Peagi hakatakse mõtlema jõulukingituste tegemisele ja viimasel ajal suurt populaarsust kogunud tasakaaluliikur võib olla paljude laste ja noorte kingisooviks.

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) juhib tähelepanu sellele, et tasakaaluliikuri ostmisel tuleb veenduda selle vastavuses nõuetele.

TJA viis läbi tasakaaluliikurite järelevalvekampaania, mille raames vaadati üle 15 erinevat tasakaaluliikurit seitsmes erinevas müügikohas. Ükski kontrollitud tasakaaluliikur ei vastanud 100 protsenti nõuetele. Tüüpilisteks puudusteks olid vastavusdeklaratsioonide puudumine toote müügikohas ja täiesti puuduv või ebapiisav märgistus. Vähem oli probleeme kasutusjuhenditega ja karbil või dokumentatsioonis deklareeritud andmete erinemisega tootele märgitud andmetest. Kui enamus puudujääke kõrvaldati, siis kahe seadme juures osutus see sedavõrd tülikaks, et nende turustamisest loobuti.

Enne tasakaaluliikuri ostmist veendu, et:

  • tasakaaluliikuriga on kaasas nõuetekohane vastavusdeklaratsioon;
  • tasakaaluliikuri peal on tootja andmed, mudelitähis ja CE-märgis;
  • tasakaaluliikuri peal on olulised hoiatused (nt „kasuta kaitsekiivrit“, „sõiduk on kasutamiseks alates kehakaalust 20 kg“);
  • tasakaaluliikuril on ühes Euroopa Liidu liikmesriigi keeles koostatud kasutusjuhend ja Eestis turustamise korral selle juhendi täistõlge eesti keelde.

Tasakaaluliikuri võib Euroopa Liidus turule lasta ja müüa kui tal on kaasas vastavusdeklaratsioon (EC Declaration of Conformity). Sertifikaatide (Certificate, Attestation of Conformity jms) esitamine ei asenda vastavusdeklaratsiooni. Samuti ei ole vastavusdeklaratsioonidega samaväärsed kõikvõimalikud toote katsetamise protokollid (inglise keeles test report). Sertifikaadid ja katseprotokollid on üksnes osad alusdokumendid vastavusdeklaratsiooni koostamisel.

Nõuetele mittevastavaid tasakaaluliikureid ei lubata Eesti ega Euroopa Liidu turule, neid ei tohi importida, müüa ega kasutada. Internetipoe kaudu väljastpoolt Euroopa Liitu ostetud ning tollis kinnipeetud nõuetele mittevastava seadme ostja võib halvemal juhul kaotada kogu tehingusse pandud raha. CE-märgise ja vastavusdeklaratsioonita tasakaaluliikurite pakkujad riskivad müügikeelu, klientidelt tagasiostmise nõude ja muude ebameeldivate sanktsioonidega.

Tasakaaluliikurite kasutamisel on peamiseks probleemiks olnud nende süttimine laadimise käigus. Põhjuseks võib olla nõuetele mittevastav laadija, mistõttu soovitame õnnetuste vältimiseks mitte jätta seadet kodust lahkudes või ööseks järelevalveta laadima. Teine probleem on seotud kukkumisega. Sõitja püsti hoidmiseks vajalik tasakaalustamise süsteem toimib elektrienergiaga. Kui aku sõitmise tagajärjel tühjeneb, lõpetab tasakaalustamise süsteem töötamise ja sõitja võib kukkuda. Selle vältimiseks tuleb järgida seadmel olevaid aku tühjenemisest märku andvaid hoiatusmärguandeid.

Näpunäited tasakaaluliikuri ohutuks kasutamiseks:

  • kanna kiivrit, põlve- ja küünarnukikaitseid;
  • väldi järske manöövreid;
  • järgi liikluseeskirju;
  • lõpeta koheselt tasakaaluliikuri kasutamine, kui aku laetus on alla kümne protsendi.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles