Suitsu: toidu kallinemine sunnib poode valima

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: Toomas Huik

Viimase aastaga enam kui 12 protsenti kallinenud toit paneb madalama sissetulekuga pered raskesse olukorda, sundides neid hoolikalt oma kulutuste üle arvestust pidama ning valima kauplusi, kus igapäevaseid oste soodsamalt teha saab.


Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse viimase uuringu kohaselt on euro käibeletuleku järel muutunud paljude madalama sissetulekuga perede tarbimisharjumused – on hakatud senisest veelgi enam hindu jälgima, seatud endile kululimiidid ja varasemast rohkem inimesi peab arvestust oma kulude üle.

Toit aprillis 12,3 protsenti kallim

Lisaks uuele rahavääringule sunnib madalama sissetulekuga peresid täpset kuluarvestust pidama üha kallinev toidukraam. «Selgus, et kiirenenud hinnatõusu taga on suures osa toidu hindade märkimisväärne aastane kasv, mis ulatus aprillikuus lausa 12,3 protsendini,» ütles teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Teabekeskus võrdles toidukaupade hindu Tallinnas supermarketites aprillikuu seisuga, võttes aluseks statistikaameti poolt paika pandud ühe inimese minimaalse toidukorvi.

Ühe inimese minimaalne kuu toiduports maksis statistikameti andmetel 2009. aastal 1178 krooni ehk 75,29 eurot ja 2010. aastal 77,58 eurot. Tallinnas kaupluste hindu võrreldes on riigi poolt soovitatud eelarve piiresse võimalik ära mahtuda, kui sooritada ostud säästukaupluses või käia erinevates poodides ja turul soodsamaid pakkumisi otsimas.

Kui aga soovitakse osta kõik kaubad ühest ja samast poest, mis pole Säästumarket, pole paraku võimalik sellistesse rahalistesse piiridesse mahtuda. Minimaalse ostukorvi maksumus erines aprillikuus Tallinna kauplustes 3 kuni 20 eurot, mis teeb 2-liikmelise pere puhul ostukorvi maksumuse erinevuseks 6 kuni 40 eurot kuus ja kuni 480 eurot ehk enam kui 7500 krooni aastas.

Kui kodu läheduses pole odavkauplusi, tuleb kas toidu eest märkimisväärselt enam raha välja käia või kulutada poeskäikudeks oluliselt rohkem aega. Veelgi keerulisem on Suitsu hinnangul olukord väikelinnades ja maapiirkondades, kus napib valikuvõimalusi ja väikepoodidel pole võimalik pakkuda odavkettide hinnataset.

Värsket kala ka liha otsige turult

Sooduspoe suurim miinus on piiratud valik, mis muudab tervisliku ja mitmekülgse toidukorvi soetamise keerulisemaks, kuid palju soodsam hinnatase võimaldab kahtlemata raha säästa. Värsket kala ja liha soovitab Suitsu minna otsima turule või spetsiaalsesse poodi.

«Kõigi suurkaupluste valik on selles osas piiratud ja sageli tuleb leppida külmutatud kraamiga värske kauba asemel. Eestimaist kala, näiteks värsket räime, tuleb marketis enamasti tikutulega otsida,» rääkis Suitsu.

Internet pakub alternatiivi

Täna veel vähe levinud alternatiivina soovitab Suitsu kaaluda sisseostude sooritamist osaliselt interneti vahendusel. Veebis on mitmeid mahekaupa või ka lihtsalt Eesti taludes ja muude väiketootjate poolt toodetud kaupu pakkuvaid portaale - näiteks maakaup.ee, targurpidilavka.wordpress.com ja teised.

Lisaks talutoidu ja mahepõllunduse saadustele on veebi vahendusel võimalik teha ka tavapäraseid supermarketioste. Näiteks portaal netimarket.ee pakub osasid kaupasid soodsamalt enamikust supermarketitest.

«Veebis sisseoste tehes on võimalik säästa nii aega kui raha – väldite emotsioonioste ega kuluta aega poodi minekuks ja sealt tulekuks. Samuti saab paljudes veebikauplustes reastada kaubad hinna järgi. Poes võib kilo ja liitri hindade võrdlemine osutuda üsna tülikaks,» selgitas Suitsu.

Paraku on kaupade toimetamine maapiirkondadesse või väikelinnadesse nende ja teiste sarnaste portaalide puhul sageli kas kallis või ei pakuta seda teenust üldse. Tallinna ja Harjumaa elanikel on ses osas rohkem valikuvõimalusi.

«Ehkki analüütikud ootavad toiduhindade ülikiire kasvu hääbumist, võib arvata, et toidukaupade kallinemine on Eestis siiski mõnda aega omajagu kiirem palkade taastumisest või kerkimisest, seega on mõistlik oma ostusid planeerides kulutusi jälgida ning seada kululimiidid ka igapäevaste toiduostude osas,» ütles Suitsu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles