Läti toiduamet: toidurassism meid ei puuduta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidurassismis sai aasta alguses süüdistusi ka Nutella šokolaadikreem.
Toidurassismis sai aasta alguses süüdistusi ka Nutella šokolaadikreem. Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP/Scanpix

Läti toidu- ja veterinaaramet leidis väikeseid erinevusi Läti imporditud toidukaupade ja sama kaubamärgiga kaupade vahel muudes riikides, ütles ameti kommunikatsioonijuht Ilze Meistere.

Amet analüüsis kokku 38 toidukaupa ja kolme loomatoitu. Tulemused näitasid, et kasutati erinevaid koostisosi, nii odavamaid kui kallimaid, kuid laboratoorsed katsed ei näidanud olulisi erinevusi toiteväärtuses ja rasvasisalduses.

«Erinevused Lätti imporditud toidukaupade ja teistes riikides müüdava kauba vahel on olemas, kuid need on tühised,» ütles Meistere.

Näiteks ei sisalda Belgias müüdav Nutella Ferrero B Ready vadakuvalku, samas kui Lätis müüdavas versioonis seda oli. Sellest hoolimata on süsivesikute ja rasvhapete sisaldus sama nii Lätis kui Belgias müüdaval tootel.

Amet tegi ka kindlaks, et Milka šokolaad, mida müüakse nii Saksamaal kui Lätis, sisaldab vähem kui 20 protsenti pähkleid, vastupidiselt pakendiinfole. See oli tõsi aga nii Läti kui Saksa variandi puhul.

«Meie andmed on enam-vähem samad, milleni jõudsid vastavad ametid Tšehhis, Ungaris ja Slovakkias. Peame silmas pidama, et kehtivate reeglite kohaselt, kui toode ei sisalda keelatud koostisosi ja kui kõik koostisosad on pakendil välja toodud, on sellel tootel täielik õigus müügil olla,» ütles toidu- ja veterinaarameti peadirektor Māris Balodis.

Euroopa Liidu eri osades sama kaubamärgi all müüdavate toidukaupade kvaliteedierinevuse teema tõstatas Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker 13. septembril oma aastakõnes.

«Ei ole vastuvõetav, et mõnes Euroopa osas müüakse inimestele kehvema kvaliteediga toiduaineid kui teistes riikides, kuigi nende pakend ja kaubamärk on täpselt samasugused. Nüüd tuleb ka liikmesriikide ametiasutustele anda suuremad volitused võimalike ebaseaduslike tavadega lõpparve tegemiseks,» ütles Juncker toona.

Tootjad on kriitikale vastuseks aga öelnud, et tooted erinevad turgudel maitse, mitte kvaliteedi poolest. Lisaks sellele on Euroopa Liidu reeglite kohaselt ettevõtetel luba muuta liikmesriigiti oma toodete koostisosi, tingimusel, et koostisosad on pakendil selgelt välja toodud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles