10 soovitust, kuidas toidu ostmisel kokku hoida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poes tuleb hindu võrrelda.
Poes tuleb hindu võrrelda. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus annab 10 soovitust, mille abil võiks toitu ostes raha kokku hoida.


1. Käige süüa ostmas kord nädalas, koostage enne kauplusse minekut ostunimekiri ja ja pidage sellest kinni.

2. Ärge olge liiga mugav – sageli tasub käia liha järel lihapoes ning osta näiteks köögiviljad turult, selle asemel, et kõik vajalik supermarketist kokku korjata. Tavapärasele turule on alternatiiviks e-turg ja talumeeste enda kodulehed, kust saab vajalikud aedviljad nädalaks-paariks ja kuivained ka pikemaks perioodiks koju kätte tellida.

3. Vaadake poes ringi sooduspakkumiste ja uute tootjate osas, mitte ärge tarbige vaid harjumuspäraseid tuntud kaubamärke. Varuge poeskäiguks pisut enam aega. Vähemtuntud ja soodsamaid kaubamärke tasub otsida alumistelt riiulitelt, populaarsemad ja kallimad brändid ning kampaaniatooted on paigutatud ostja silmade kõrgusele. Sooduspakkumistesse suhtuge siiski ettevaatlikult - allahindluste tõttu teenimata jäänud tulu saab pood tagasi teiste kaupade hinnatõusust.

4. Vaadake ja võrrelge lisaks pakendi hinnale ka sarnaste toodete kilo, liitri või tüki maksumust, mis on hinnasildil väiksemas kirjas. Tuttav kaubamärk ei pruugi sisaldada harjumuspärast kogust.

5. Külmal aastaajal, kui aiasaadused ei ole valmis, tasub võrrelda värskete ja külmutatud toiduainete maksumust. Viimased on reeglina odavamad, aga sisaldavad vähem vitamiine.

6. Eelistage igapäevaste ostude tegemisel soodsamaid suurpakendeid ka siis, kui pere on väiksem ja puudub vajadus rohkem varusid soetada. Seevastu väiksemaid koguseid on mõistlik osta lahtise kaalukaubana.

7. Unustage poolfabrikaadid ja valmistooted – ise valmistatud toit on alati soodsam ja tervislikum.

8. Registreerige end kodupoes püsikliendina, et saada infot eripakkumistest ja osa püsiklientide soodustustest.

9. Lastega poes käimist on parem vältida või teha kokkulepped neile meelepärase ostmiseks juba kodus

10. Hoidke alles tšekid ja lööge kokku söögile kuluv raha, nii saate juba paari kuu möödudes ettekujutuse, kui suur on teie pere toidukulu ja oskate hinnata, kas seda on palju, piisavalt või võiksite endale teinekord ka midagi enamat lubada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles