Mis on roheline ja mis valge tee?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tee mõjub kosutavalt.
Tee mõjub kosutavalt. Foto: Lipton

Teed juuakse järjest enam, kuid kas me ka teame, mille poolest näiteks roheline ja valge tee üksteisest erinevad?


Liptoni teeinstituudi selgitust mööda seisnevad musta, rohelise ja valge tee erinevused töötlemise tehnoloogias. Kui rohelist ja valget teed peaaegu kunagi ei kääritata, siis musta tee valmistamisel on see protsess tavaline, valget teed töödeldakse aga veel vähem kui rohelist.

Põõsastelt kogutud valged teelehed kuivatatakse ilma neid kuumutamata. Kui valge tee maitse on väga õrn, siis rohelise tee maitse on küllastunum. Kuna nii valgel kui rohelisel teel on oma väärtuslikud omadused, siis soovitavad teespetsialistid juua seda, mis paremini maitseb.

Kõikide teesortide aluseks on camellia sinensis - troopilises kliimavööndis kasvav valgete õitega igihaljas põõsas. Kvaliteetse tee valmistamiseks kogutakse ainult põõsa pealmisi lehti. Üks põõsas kannab lehti 60–80 aastat. Tänapäeval kasvab teepõõsas enam kui 30 riigis üle kogu maailma: Argentiinast Jaapani, Türgi, Keenia ja Indoneesiani.

Roheline tee

Roheline tee on traditsiooniline jook Aasia riikides, kuid viimase paari kümnendi jooksul on see võitnud populaarsust ka Euroopas. Rohelise tee valmistamiseks ei kasutata oksüdeerumisprotsessi, tänu millele säilib teelehtede roheline värv ja veidi mõrkjas iseloomulik maitse.

Et tee maitset mitte muuta, töödeldakse värskelt korjatud lehti auruga või röstitakse. Siis jäetakse lehed kuumutatud alustele kuivama, kus liigne niiskus aurustub. Seejärel kuivatakse teelehed nii, et niiskustase jääb alla kahe protsendi, siis tee jahvatatakse ja pakendatakse.

Valge tee

Legendi järgi avastas teejoomise üks esimesi Hiina imperaatoreid Shen Nung umbes 2737 eKr, kui tema kuuma vee nõusse kukkusid juhuslikult mõned teepõõsalehed. Seepärast oli esimene tass teed valge tee.

Valge tee pärineb Hiina Fujiana provintsist. Hiina imperaatorid väärtustasid teed kõrgelt selle rafineeritud maitse ja lõhna ning tema võime pärast teravdada mõistust ja alandada palavikku, mis Hiina meditsiini uskumuste kohaselt on saja haiguse tekitajaks.

Valge tee valmistamiseks kasutatakse kõige nooremaid, veel kahjustamata lehti. Loomuliku kuju ja naturaalsuse säilitamiseks töödeldakse lehti minimaalselt.

Tänapäeval toodetakse valget teed kõikides maailma suuremates teekasvatuspiirkondades: Indias, Sri Lankas, Indoneesias ja Ida-Aafrikas. Valget teed korjatakse käsitsi märtsi keskel selge ja päikesepaistelise ilmaga.

Teekorjajad ei tohi süüa sibulat, küüslauku ega muid vürtse ega tarbida alkoholi. Seda selleks, et teised lõhnad ei rikuks teelehtede aroomi. Kuna valge tee valmistamiseks ei kasutata termilisi protsesse, säilib tema õrn, värskendav maitse koos rikkalike lilleõie-, mee-, meloni-, virsiku-, marja- ja kasemahlanüanssidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles