Kui raha vähe, pole arvepidamisel mõtet?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid.
Euromündid. Foto: SCANPIX

Kui harjumatus euroga arveldada on su rahaasjad veidi sassi löönud, võib finantside kontrolli alla saamiseks abi olla pere-eelarve koostamisest, soovitab tarbijaveeb Minuraha.ee.

Euro on nüüdseks käibel olnud juba üle nelja kuu, kuid sellega päris harjunud pole veel paljud ning see muudab keerulisemaks oma tuludest ja kuludest arusaamise. Samuti on aasta jooksul üle 12 protsendi kallinenud toiduainete hinnad avaldanud mõju perede rahalisele toimetulekule. Nii näitas Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeeter, et tarbijate tunnetatud elukalliduse tõus viimase 12 kuu jooksul oli aprillis viimase kahe aasta kõrgeimal tasemel. 57 protsendi küsitletute hinnangul olid hinnad viimase aasta jooksul oluliselt tõusnud.

Kui raha kulub järjest enam sundkulutustele nagu toit ja eluase ning uus vääring veel harjumatu, tuleb paratamatult oma rahaasjade üle põhjalikku arvestust pidada ning siin aitab isikliku või pere-eelarve koostamine. Kindlasti tasub loobuda üsna levinud valearusaamast, et kui raha on vähe, pole eelarvet mõtet pidada. Tegelikult on vastupidi – kui raha napib, tuleb eriti hoolega jälgida, mille peale kulutad.

Eelarve tegemise kasu seisneb selles, et kui lahterdad oma kulud ja tulud võimalikult detailselt ning kirjutad järjekindlalt oma sissetulekud ja väljaminekud üles, saad täpse pildi oma tuludest ja kuludest. Mis veelgi tähtsam: näed täpselt, mille peale sa kulutad.

Selleks tasub oma kulud peensusteni lahti kirjutada: näiteks kulud koju ostetavale toidule ja väljas söömisele, kulud sideteenustele, eluasemele, laenudele-liisingutele, transpordile, meelelahutusele, hobidele, lemmikloomadele jne. Üles tuleks kirjutada ka mõnekümnesendised väljaminekud – näiteks lapsele bussi oodates kioskist ostetud šokolaad. Kui krooniajal ei olnud sentidel suurt väärtust, siis nüüd tuleb teistpidi harjuda, 50 eurosenti on ju ligi 8 krooni.

Sel moel oma kuludele otsa vaadates saavad vastuse ka küsimused, kuhu raha ikkagi kaob? Võib selguda, et mõni kulutus haarab ebaproportsionaalselt suure osa eelarvest – näiteks tööpäevade lõunad kohvikutes. Siis saad astuda samme selliste kulutuste osakaalu vähendamiseks. Ideaalis võikski endale koostada kas kuu või pikema perioodi peale soovitusliku eelarve, mis näitab, kui palju sa mingile kululiigile võid kulutada ning seejärel saad jooksvalt eelarvet täites jälgida, kas sul õnnestub enda seatud piiridest kinni pidada.

Eelarve koostamisel on üks võimalus kasutada Minuraha.ee pere-eelarve vormi, mille leiad siit. See on Exceli tabel, mille lahtrites on kirjas võimalikud kulu ja tulu liigid ning sul jääb vaid sisestada enda või oma pere konkreetsed kulude ja tulude suurused kuus. Tabel liidab automaatselt kulud ja tulud kokku ning arvutab, kui palju sul sel perioodil raha järele jäi. Soovi korral saad ise tabelisse tulu- ja kululiike juurde lisada. Eelarve vorm on olemas ka pdf-failina.

Kui tahad teada, kui kui suure tüki sinu sissetulekust haukavad pisikesed sagedased emotsiooniostud, näiteks kaheeurone kohv lõunasöögi lõpetuseks või poes korvi rändavad maiustused ja muu, mida sa algselt osta ei plaaninud, saad kasutada Minuraha.ee igapäevaste pisikulude kalkulaatorit. Kalkulaator asub siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles