Muuda veesilm aias väikelapsele ohutuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väikeseid lapsi tõmbab poriloik ja igasugune vesi nagu magnet. Tean seda kaheaastase poisi isana väga hästi. Oma lastele mõeldes paneb mind muretsema meie jõeäärne krunt, kuhu tahame oma kodu rajada.

Igal aastal juhtub väikeste lastega vee ääres õnnetusi, mõni neist lõppeb kohutavalt – uppumisega. Jooksma õppinud väikesed lapsed liiguvad tihti ootamatult kiiresti ka oma vanemate, rääkimata siis mõne muu järelevaataja jaoks. Tihti ju öeldakse «ma vaatasin vaid hetkeks kõrvale», kuid sageli juhtubki õnnetus kiiresti. Väike laps kukub üldiselt vette hääletult, ta ei hüüa ka appi, rääkimata veepinnal püsimisest.

Lastega vanemate juurde maale minnes olen veeohutuse küsimuses üsna muretu, sest mu isa tõmbas tiigile juba aastaid tagasi korraliku võrkaia ümber.

Oluline on hakata lapsega juba päris varases eas rääkima ohtudest – nii  on ka mõningane lootus lapse enda ohutundele, kui ta on juba kooliealiseks saanud. Enne seda aga tasub lisaks pidevale järelevalvele teha bassein, veesilm, kodutiik või vahetult kodu juures asuv veekogu ohutumaks.

Lihtsaim viis on basseinile panna kate, rajada tiigile aed. Mu isa Toomas, kellel on praegu kokku viis lapselast, selgitab tiigile aia rajamist nii: «Mõte oli see, et ei jõua kogu aeg jälgida väikeseid lapsi. Oma väikesed lapsed kasvasid ka sama tiigi ääres, aga siis oli laste kasvatamise ja raha teenimisega tähelepanu mujal, et ei osanud asju õigesti hinnata. Vanavanemal on rohkem aega ja just elukogemust, et selliseid asju tähele panna.»

Seega tasub kindlasti värsketel vanaemadel-vanaisadel oma lastele meelde tuletada, et pisikese lapse kasvatamisel tuleb palju mõelda ohutuse peale, olgu see siis kuumaveepott, tiik, lõke või mingi ligadi-logadi asi, kus väike laps võib turnida ja viga saada.

Julgelt tasub ise ka abi pakkuda, nii saab oht väikesele inimesele kindlasti kiiremini kõrvaldatud.

Piirdeaia ehitamisel peab jälgima, et see oleks piisavalt kõrge ning aia ja maapinna vahele ei jääks vahet, kust laps saaks läbi pugeda. Pärast talve ja suuremaid vihmasadusid tuleb aed kindlasti üle vaadata.

Kui aed asub suuremal maa-alal siis tuleks seda kontrollida regulaarselt, sest mõni suurem loomgi või raske lume sulamine võib aia ootamatult lõhkuda.

Kui aial on ka värav, peab see olema isesulguv, muidu võib see lahti ununeda ning aed ei täida oma eesmärki.

Lisaks saab basseinidele ja tiikidele paigaldada katte või vastavad andurid, mis lapse ohus olemisest aegsasti märku annavad. Spetsiaalseid aedu, basseinide kaitsekilesid ja liikumisandureid on võimalik soetada vastavaid tarvikuid tootvatest või maale toovatest ettevõtetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles