Danilov: arstide soovitusel saadame inimese välismaale ravile

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Danilov.
Hannes Danilov. Foto: Peeter Langovits

Haigekasssa juhatuse esimees Hannes Danilov ütles, et kui arstide konsiiluim leiab selle vajaliku olevat, siis annab haigekassa ka praegu välisriigis ravimiseks nõusoleku.


Siiani on Danilovi sõnul Eesti haigekassa rahuldanud 93 protsenti välismaale ravile suunamise taotlustest. Viimase viie aasta jooksul on selliseid inimesi olnud kokku 533, pooled neist lapsed. Kui arsti luba olemas, maksab haigekassa ka ravi sada protsenti kinni. Näiteks on täies ulatuses tasutud südame- ja kopsusiirdamised.

Piiriüleste patsiendiõiguste direktiiv näeb ette kvaliteedikeskusete loomise ja nende moniteerimise kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides. Samas tõdes Danilov, et kvaliteedistandardi üle on raske üle-euroopaliselt otsustada, sest olud eri riikides on erinevad.

Näiteks oli algul E-tervishoid direktiivis tugevasti sees, et dokumendid liiguks üle Euroopa elektooniliselt. Praegu vahetab aga meie haigekassa neid sel viisil vaid Soome ja Lätiga, mujalt tuleb endiselt hunnikute viisi pabereid.

Danilovi sõnul annab piiriülene tervishoid patsientidele suurema valikuvabaduse ning võimaldab võrrelda teenuste kvaliteeti meil ja mujal. «Kui inimesed hakkavad liikuma, siis on see ka arstidele väljakutse ja mõjub tervendavalt kogu süsteemile,» nentis ta.

Algul maksab patsient ravi välisriigis ise kinni, hiljem hüvitab meie haigekassa selle oma hinnakirja järgi. Ette kellelegi raha ei anta, välja arvatud erakorralise ravi puhul konsiiliumi otsuse olemasolul. Põhimõtteliselt on võimalik sõlmida riikide vahel ka erileppeid. Samuti on võimalik taotleda majutus- ja transpordikulude kompenseerimist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles