Krediidivõtja saab edaspidi põhjaliku teabelehe

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sooniste
Andres Sooniste Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

1. juulist 2011 hakkavad võlaõigusseaduses kehtima muudatused, millega võetakse Eesti õiguses kasutusele tarbijakrediidi direktiiv, mis peaks lõppkokkuvõttes aitama inimestel enda lõhkilaenamist vältida.


Seadusemuudatuse vajadus on tingitud asjaolust, et viimastel aastatel on toimunud märkimisväärne areng tarbijatele pakutavate krediidiliikides ja nende toodete kasutamise sageduses, mistõttu on suurenenud vajadus piirata tarbijate ülelaenamist, selgitas tarbijakaitseamet.

Krediidilepingu esemeks võib olla ka tasuline maksetähtpäeva edasilükkamine, liising või muu abi finantseerimisel, seega kohalduvad muudatused ka liisinglepingutele ja järelmaksudele.

Tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste ütles, et ettevõtjatel, kes pakuvad tarbijale mingilgi määral krediiti, on nüüd tagumine aeg teha muutustega seoses vajalikud ettevalmistused.

Peamised muudatused:

- Suureneb oluliselt tarbijatele lepingu sõlmimise eel antava teabe hulk, mis võimaldab teha neil kaalutletud ja mõistlik otsus. Teavitamiseks tuleb ettevõtjal edaspidi kasutada tarbijakrediidi standardinfo teabelehte, mis on ühesugune terves Euroopas.
- Krediidiandjal on kohustus tarbijat nõustada, et see saaks hinnata, kas pakutav krediidileping vastab tema vajadustele ja võimalustele. Krediidiandja peab selgitama tarbijale lepingu põhilisi tingimusi ja mõju tema finantsolukorrale, samuti hoiatama võimalike tagajärgede eest makseraskustesse sattumisel.
- Krediidiandjal on kohustus hinnata tarbija krediidivõimelisust, kasutades selleks avalikke andmekogusid (krediidiinfo, kinnisturegister, äriregister), oma andmebaase ja muid võimalusi, nagu pangaväljavõtte küsimine, tõend tööandjalt vms.
- Tarbija taganemisõigus pikeneb 7 päevalt 14-le. Koduukselepingutena ja sidevahendi abil sõlmitud krediidilepingutest taganemise korral kohalduvad tarbijakrediidi erisätted. Nimetatud lepingutest taganemine tähendab automaatselt taganemist ka sellega seotud müügilepingust.
- Muutub ennetähtaegse tagasimaksmise kord.
- Täpsustatakse krediidi kulukuse määra arvutamist.

Teabeleht tuleb anda kõikide krediidilepingute puhul mõistliku aja jooksul enne lepingu sõlmimist. See puudutab liisingut, laenu, järelmaksu, krediitkaarti, eluasemelaenu, autopanti, koduuksemüüki järelmaksuga ja muud taolist.

Teabeleht peab olema kirjalik või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Sellele näidatakse muu hulgas ära saadava krediidi suurus, intressimäär aastas, krediidi kulukuse määr, maksegraafiku korral kuumakse suurus ning muud lisanduvad tasud, viivised ja teised võlgnevusega seotud tasud.

Sooniste sõnul annab teabeleht võimaluse luua selgust - võrrelda hindu seal, kus seni hämati ja kasutati tarbija ebakompetentsust kurjasti ära. Teabelehe eesmärk on, et tarbija saab rahulikult enne lepingu allkirjastamist tutvuda kõigi asjaoludega, mis laenu puudutavad ning vajadusel võrrelda erinevate krediidiandjate pakkumisi.

Teabelehe ühepoolselt andmata jätmine või selle andmine samaaegselt lepinguga väljendab selgelt ettevõtja üleolevat suhtumist tarbijasse. Ühtaegu peaks selline käitumine olema tarbijale märguanne kõrgendatud valvsuseks. Kõikidest säärastest juhtumitest palutakse informeerida ka tarbijakaitseametit.

Ka tarbijail endil on kohustused:
- adekvaatselt hinnata oma maksevõimet, arvestades kõiki oma igakuiseid väljaminekuid ja teavitades neist ka laenuandjat;
- anda krediidiandjale kogu vajalik teave oma sissetulekutest ja kohustustest
- lugeda lepingutingimusi ning vajadusel täpsustada ebaselgeid sätteid;
- teha endale selgeks, millised on tagajärjed, kui laenu ei suudeta enam tagasi maksta;
- makseraskuste tekkimisel suhelda laenuandjaga, mitte vältida suhtlust ja peita ennast probleemi eest;
- vajadusel konsulteerida võlanõustajaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles