Kindlustusfirma: põlevale majale me kindlustust ei müü

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grímsvötni vulkaani, mis lennufirmasid reise tühistama sunnib, said eralennukite omanikud eile lähemalt uurida. Foto on tehtud Islandi kaguosas.
Grímsvötni vulkaani, mis lennufirmasid reise tühistama sunnib, said eralennukite omanikud eile lähemalt uurida. Foto on tehtud Islandi kaguosas. Foto: Reuters / Scanpix

Värskeima eileõhtuse prognoosi järgi jõuab tuhapilv täna hommikul Eesti kohale. Lennuamet Eesti õhuruumi sulgeda ei kavatse ja lennufirmad müüvad pileteid tavapäraselt, küll aga piiravad kindlustusfirmad reisikindlustuse müüki.
 


«Põlevale majale me kindlustust ei müü,» selgitas Salva kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt, kuidas kindlustusfirmad Islandil purskavast Grímsvötni vulkaanist õhku paiskuvale ja lennuliiklust segavale tuhapilvele reageerivad. Laias laastus ongi Eestis tegutsevate kindlustusfirmade suhtumine selline – reisitõrkekindlustust tuhapilve vastu tagantjärele osta ei saa. Näiteks kui olete nädal tagasi ostnud pileti Tallinna–Londoni liinile, aga reisitõrkekindlustust muretsenud pole, siis nüüd on hilja seda ostma tõtata.

Väikesed nüansierinevused kindlustusseltside käitumistes siiski on. Põhireegel on küll sama – kindlustuskaitse kehtib juhul, kui see on ostetud enne sündmust. Aga sündmuse algust arvestatakse erinevalt.

Grímsvötn hakkas purskama 21. mail ja selle on võtnud tähtajaks kõik Eesti kindlustusfirmad, välja arvatud Ergo. «Meie arvestame sündmuse alguseks 22. mai, kui info tuhapilve kohta jõudis laiemalt Eesti meediasse,» selgitas Annika Loigu Ergost.

Lennufirmad vastutavad

Samuti on erinevus näiteks selles, et kui Ergo ja Ifi reisitõrge kattis tuhapilve riski, on näiteks Seesami ja Salva lepingutes tuhapilv loetud lisariskiks, mille vastu tuli eraldi kindlustus osta. «Kui see oli ostetud, siis katame,» selgitas Salva kindlustusdirektor Kivirüüt. «Kui seda polnud ja jäädi kuhugi kinni, tuleb uus pilet ise osta.»

Samas on praegugi võimalik mõnest seltsist osta reisitõrkekindlustus lähipäevadeks (tariifid võivad küll tavapärasest kõrgemad olla), kuid seda ainult juhul, kui ostetakse ka lennupilet – sellisel juhul võtab lennufirma vastutuse oma õlgadele.

Grímsvötni tuhapilv on ära jätnud küll kümneid reise Inglismaal ja Šotimaal, kuid Eestis algavaid-lõppevaid reise on see vähe mõjutanud: tuhapilve tõttu hilines ainult Ryanairi eilne lend liinil Dublin–Tallinn.
Siiski ütlevad kindlustusfirmad ja reisikorraldajad, et inimesed on kahel viimasel päeval hakanud palju rohkem helistama. Küsitakse nõu ja muretsetakse, ent paanikat veel pole.

Suuri tõrkeid pole ette näha

Ka lennupiletite müük käib normaalselt. Estonian Air teatas, et jälgib lennuameti juhiseid ning eile õhtuks polnud ükski lend tuhapilve tõttu hilinenud ega kavandatud ka ühegi lennu tühistamist.

Lennuameti lennuliiklusteeninduse osakonna juhataja Kristjan Telve ütles eile, et Eesti õhuruumi jõuab Islandi tuhapilv täna hommikul. «Aga see pilv on madala ning keskmise kontsentratsiooniga ja hetkeseisuga (teisipäeva õhtul – toim) Eesti õhuruumi küll sulgeda ei tule,» lisas Talve. Küll kehtestatakse teatud lisanõuded lennufirmadele: näiteks peavad nad pärast maandumist mootoreid põhjalikumalt kontrollima, mis võib omakorda kaasa tuua lendude mõningast hilinemist.

Tuhapilve liikumist mõõtva Londonis asuva keskuse prognooside järgi jõuab tuhapilv täna Lõuna-Skandinaavia, osaliselt ka Eesti kohale, ning täna õhtul ja homme hommikul võib üks osa pilvest katta ka Loode-Saksamaa. Sellesse piirkonda jääb hulgaliselt suuri transiitlennujaamu, näiteks Kopenhaagen, Amsterdam, Hamburg ja Heathrow Londonis.

Nende lennujaamade käitumine on ennustamatu. Isegi kui Eesti õhuruumis midagi ei juhtu, mõjutab suurte lennujaamade sulgemine ka Eestit. «See tähendaks kaost,» tõdes reisibüroo Estravel turundusjuht Mari-Liis Rüütsalu.

Reisifirmade soovitused on lihtsad: jälgige arenguid, mõelge oma hotellibroneeringute või autorentide tühistamise peale; kui olete välismaal, varuge natuke raha juhuks, kui tõesti mõni suur Euroopa lennujaam kinni pannakse ning naasmine koju hilineb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles