Meil müüdavaid importvilju pole põhjust kolibakteriga saastumises kahtlustada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu- ja köögivilju tuleb enne söömist pesta.
Puu- ja köögivilju tuleb enne söömist pesta. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Saksamaal levib praegu kiirelt kolibakteri nakkus ning puhangu vallandajaks peetakse Hispaaniast pärit kurke. Meie ametkondade kinnitusel pole mingit põhjust kahtlustada Eestis müüdavaid importköögivilju bakteriga saastumises.

Veterinaar- ja toiduameti büroojuhataja Piret Rajasalu ütles, et Euroopa-ülesesse teavitussüsteemi pole praegu laekunud ühtegi sellekohast teadet. Ilmselt on põhjus selles, et Saksamaal pole suudetud veel kindlaks teha nakkuse vallandanud konkreetset toidupartiid.

Küsimusele, kas Hispaania kurke tohib poest ikka praegu osta ja süüa, Rajasalu vastata ei saanud. Ta märkis, et hetkel pole sellise soovituse andmiseks mingit alust.

Ometi pani Rajasalu inimestele südamele, et kõiki vilju – olgu need siis kurgid, tomatid või apelsinid, tuleb enne söömist korralikult pesta. Kurke on mõistlik ka koorida.

Saksamaal vallandunud E. coli nakkusest oli teadlik ka terviseamet. Ameti avalike suhete juhi Iiris Saluri hinnangul pole aga teemal Eestiga suuremat seost. Nakkus on küll jõudnud Rootsi, kuid nakatunud on vaid need inimesed, kes olid hiljuti viibinud Saksamaal.

Ka Saluri ainus soovitus oli pesta köögiviljad enne tarvitamist korralikult ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles