Messireis ühendab töö ja puhkuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Koos riigipiiride kadumisega Euroopa Liidus ning üha enam lihtsustuvate viisanõuetega kogu maailmas kaovad piirid senisest kiiremini ka majandussuhetes. Nii on tõusvas joones arenenud välismesside külastamine.

Seni on eestlaste seas populaarsemad messireiside sihtkohad olnud Soome, Rootsi, Taani ja Saksamaa – mitmete valdkondade rahvusvahelised juhtivmessid toimuvad just seal. Loomulikult on messireisi puhul oluline ka sihtkoha lähedus ja hea transpordiühendus.

Saksamaa on siiani olnud üks juhtivaid messiriike maailmas ning seetõttu toimub just seal pea kaks kolmandikku erialamessidest. Võrreldes teiste riikidega on Saksamaa messidel ka kõige kõrgem väliseksponentide ning väliskülastajate osakaal.

Tema eeliseks messide toimumiskohana on kindlasti soodne asukoht Kesk-Euroopas, hästi arenenud infrastruktuur ning pakutav kvaliteetne teenindus nii eksponentidele kui ka messikülastajatele.

Tihenenud lennuühendus Eesti ja Saksamaa vahel ning hea riigisisene rongiliiklus Saksamaal on soosinud ka eestlaste sagedasi messikülastusi.

Lähiaastate kasvavaks trendiks on aga Aasias toimuvad messid. Üha enam Eesti ettevõtteid soovib leida ärikontakte ja koostööpartnereid just Aasia riikidest.

Messidel käimise põhjused on lihtsad – tähtis on olla kursis oma ala tipptegijate saavutustega, omada häid koostööpartnereid, leida uusi ärikontakte ja turunduskanaleid. Teadlikkus tagab tänapäeval konkurentsieelise.

Iga päev toimub maailmas sadu erinevaid messe, kus kohtuvad tippspetsialistid, trendiloojad ja teerajajad. Messireisi planeerimisega kaasneb alati tüütu organiseerimistöö ja suhteliselt suur ajakulu ettevõttele.

Et aidata ettevõtjail orienteeruda lõputuna näivas infotulvas, ongi Eestis juba aastaid pakutud messireiside täisteenust, mille käigus korraldatakse reise nii Euroopasse, Aasiasse, kui ka Ameerikasse.

Üha sagedamini kasutatakse messireise firmades ka motivatsioonireisidena, kus meeldiv on ühendatud kasulikuga. Lisaks koostööpartneritega kohtumisele tutvutakse sihtkoha huviväärsustega ning saadakse osa kohalikust kultuurist.

Kui külastatav mess ei toimu mõnes suurlinnas, vaid hoopis väiksemas asulas, valitakse sageli ööbimiseks mõni spaahotell ning rõõmustatakse ettevõtte töötajaid gurmeeõhtusöögi ja lõõgastavate protseduuridega.

Kui aga ettevõtte töötajad soovivad vabaneda argirutiinist ja lisaks koosolekule ka meeskonna vaimu tugevdada, sobib suurepäraselt majaväline meeskonnakoolitus.

Seda võib teha nii Eesti-siseselt kui ka näiteks valides reisisihtkohaks hoopis mõne suurlinna, kus toimub ka erialamess ning ööbimiseks konverentsihotelli, kus oleks mugav kvartalikoosolekut pidada.

Pärast messikülastust võiks osaleda kogu meeskonnaga põnevas kohalike kultuurisugemetega meeskonnamängus ja õhtu lõpetada ühise rahvusliku õhtusöögiga.


Messireise tellivad 80 protsendi ulatuses just ettevõtted, et aga järjest enam väärtustatakse vaba aega ning selle aktiivset sisustamist, on kasvavaks trendiks siduda laiatarbemesside külastamine perepuhkusega. Enamasti on tegemist lühipuhkusega ja sihtkohtadeks lähiriikides või Eestist mõnetunnise otselennu kaugusel asuvad linnad.


Eestlaste hulgas on popu­laar­seim laiatarbemess juba aastaid olnud elamumess Soomes. Kuna mess toimub igal aastal erinevas Soome piirkonnas, on sellel messil alati uudsuse moment.

Sageli minnakse messile koos lastega, et pärast messi veeta nendega päev lähedal asuvas teemapargis või lõbustuspargis, ööbimisel eelistatakse aga spaahotelle. Sarnaseid messireise koos lühipuhkusega võtavad ette ka ühiste huvidega väiksemad sõpruskonnad, kes külastavad sõltuvalt huvist kas aiandusmesse Saksamaal ja Hollandis, toiduainete ja joogitööstuse messe üle Euroopa või hoopis moemesse Itaalias ja Taanis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles