Eestis kogunenud spetsialistid: HIVi ennetuseks on vaja rohkem poliitilist tuge

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi ekspert Kristi Rüütel.
Tervise Arengu Instituudi ekspert Kristi Rüütel. Foto: Toomas Huik

HIVi ennetustöö Euroopas vajab tugevamat ning suurema fookusega toetust poliitilisel tasandil, järeldasid osalejad Tallinnas toimunud  Euroopa HIV-i konverentsil.

«Võitlus aidsi vastu terves maailmas on kestnud juba 30 aastat, kuid meetodid haiguse tõkestamiseks on suurel määral samad. Täna peame otsustama, kuidas ja millises valdkonnas neid vastuabinõusid võimalikult optimaalselt kasutada,» ütles Pauli Leinikki Soome Rahvatervise Instituudist konverentsi kokkuvõtteks.

Leinikki hinnangul on efektiivsed abinõud HIV leviku tõkestamiseks juba olemas, näiteks antiretroviirusravi, süstlavahetusprogrammid ja opioididel põhinev asendusravi. Kuid tegeleda tuleb eelkõige poliitilise tahte suurendamisega, et neid abinõusid piisavalt tõhusalt ellu viia. 

«Me peame katsetama uusi meetodeid oma sõnumite kohaleviimiseks ning poliitilise vastuseisu ületamiseks,  et viia ellu seadusandlike ja laiema keskkonna muudatusi. Rahvatervise ekspertidel ja kogukonnaaktivistidel tuleb anda poliitikutele ja otsustajatele täpsem ülevaade epideemiaga seonduvatest majanduslikest ja sotsiaalsetest mõjudest ning teenuste tulemuslikkusest,» rääkis Soome spetsialist.

Samuti toonitas ta vajadust sõltumatute akadeemiliste uuringute järele.

Korraldaja, Tervise Arengu Instituudi poolt võttis kolmapäevast käinud konverentsi kokku Kristi Rüütel.  «Korraldajatena hindame üritust õnnestunuks mitmel põhjusel. Näiteks oli väga positiivne märk kodanikeühenduste aktiivne osalus, kuna nende panus just Ida-Euroopa kontekstis on väga oluline,» sõnas ta.

Samuti nentis Rüütel, et Tallinn oli just õige koht taolise konverentsi pidamiseks, sest 100-kilomeetri raadiuses on siin võimalik näha kõiki nähtusi ning riskitegureid, mis iseloomustavad Euroopa hetkeseisu HIV-iga tegelemise vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles