Kolibakter murrab mitte ainult sakslasi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgid ühel Hamburgi turul.
Kurgid ühel Hamburgi turul. Foto: SCANPIX

Kolibakter on lisaks sadadele sakslastele murdnud haigevoodisse ka taanlasi, rootslasi, hollandlasi ja britte, kes said nakkuse ilmselt Saksamaalt ostetud köögivilja süües.



Euroopa Komisjon andis soovituse kõigile hiljuti Saksamaad külastanutele olla oma tervise suhtes valvsad. «Hiljuti Saksamaal käinud inimesed peaksid pöörama tähelepanu sellistele sümptomitele nagu näiteks verine kõhulahtisus ja vajadusel nõu pidama oma arstiga,» teatas komisjoni terviseküsimuste pressiesindaja Frederic Vincent.

Deutsche Welle andmeil levib E. coli puhang Põhja-Saksamaal kiires tempos ja ka eile diagnoositi mitu uut haigusjuhtumit. Haigestunuid on üle 200, surnud on sel põhjusel kolm sakslannat. Enamik tõvevoodisse sattunuist on noored naised.

Hamburgi Hügieeniinstituut teatas üleeile, et nakkusallikaks on Hispaaniast imporditud kurgid. Hispaania vastas sellele kinnitusega, et on alustanud uurimist ning võtnud ühendust Malagas ja Almerias asuvate mahetaludega, kust saastatud kurgid arvatakse pärinevat.

Saksa talunike liidu president Gerd Sonnleitner kutsus üles kehtestama köögivilja impordile karmimaid reegleid. Tema sõnul peaksid ühtsed standardid kehtima nii ELi sees kui ka Kolmanda Maailma eksportijatele. Sonnleitner nentis, et selliste tõvepuhangute tõttu kannatavad ka kodumaised põllumehed, sest need muudavad tarbijad ettevaatlikumaks.

Samas märkis Hispaania tervishoiuministeerium, et ei saa välistada sedagi, et probleemi juur peitub Saksamaal. Deutsche Welle andmeil on näiteks ühe Saksa farmi direktor tunnistanud, et üks Hamburgi teel olnud kurgilaadung kukkus maha.

Saksamaal tervisekontrolliga tegeleva Richard Kochi Instituudi (RKI) teatel on tegu Saksa ajaloo suurima kolipuhanguga, sest nädalaga on see bakter haigeks teinud rohkem inimesi kui tavapäraselt terve aasta jooksul. Saksamaa tervisekaitsjad soovitavad praegu inimestel kurki mitte süüa ja toore köögiviljaga ka muidu ettevaatlikumad olla.

Ajakirja Spiegel võrguversiooni kohaselt on RKI soovitus aga ärritanud põllumehi, kes kardavad sellest tõsist lööki oma sissetulekutele. «Mõjud on katastroofilised,» ütles Saksa puuviljakasvatajate liidu juht Andreas Brügger Spiegelile. «Meie äri jaoks on see täielik kokkuvarisemine.»

Kolibakter

•    Soolekepike ehk kolibakter on inimese seedetrakti üks levinumaid baktereid, mille haigustekitaja levib vee või toiduga.

•    Sagedamini levib haigustekitaja mittepastöriseeritud piima, ebapiisavalt kuumtöödeldud liha, idude, rohelise salati ja muude köögiviljadega. Nakatuda võib ka kokkupuutel haige saastatud pindadega.

•    Nakkuse inkubatsiooniperiood kestab 3–8 päeva. Haigusnähud varieeruvad kõhuvalust ja verisest kõhulahtisusest hemolüütilise ureemia sündroomini, mida iseloomustab äge neerupuudulikkus ja närvisüsteemi haigusnähud. Harvadel juhtudel võib haigus lõppeda surmaga.

•    Nakkuse vältimiseks tuleb juur- ja puuvilju jooksva veega korralikult pesta ning liha vähemalt 70 kraadi juures korralikult läbi küpsetada. Valmistoitu ei tohi pikka aega hoida soojas, vaid külmkapis ja sealgi mitte üle ühe-kahe päeva. Tõhus ennetusmeede on käte pesemine.

Allikas: terviseamet, PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles