Kaabeltelevisioon peaks tuleva aasta sügiseks digitaalseks muutuma

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teler.
Teler. Foto: Mihkel Maripuu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eelnõu kohaselt peab praegune kaabel-analoogtelevisioon 2012. aasta septembriks kaabel-digitaaltelevisiooniks muutuma.

Praegu kasutab 51 protsenti telekodudest telepildi vaatamiseks analoog-kaabeltelevisiooni, «mis tähendab, et uued digitaalsed teenused, parem kvaliteet ja laiem kanalivalik ei ole käesoleval ajal kättesaadavad suurele osale elanikkonnast,» kirjutatakse seaduseelnõus.

Analoogtelevisiooni kasutajate hulk on eriti suur muukeelse elanikkonna hulgas, kellest tervelt 87 protsenti kasutab teleringhäälingu vastuvõtuks analoogsignaali. «Sellest johtuvalt pole täna näiteks Rahvusringhäälingul otstarbekas ega võimalikki edastada programme täiendava tõlkekeele valikuga, sest tehniliselt ei jõuaks need teenused poolte inimesteni, rahvuslikul pinnal aga lausa valdava osa muukeelse elanikkonnani.»

Eelnõu kohasel on praeguseks kaabelleviteenust pakkuvad sideettevõtjad juba alustanud nö digipööret kaabellevivõrkudes. Näiteks AS Starman pakub kaabel-digitaaltelevisiooni teenust juba kolmes Eesti linnas: Paides, Jõgeval ja Põltsamaal.

«Tänu kaabellevivõrkude digitaliseerimisele nendes linnades on suurenenud teleprogrammide valik, kasvanud koduinterneti kiirus ning teenuse paketti on lisandunud tasuta telefoniteenus.»

Digilevile ülemineku tähtaeg on 1. september 2012. «Sätestatud tähtaeg on piisavalt pikk, mis annab nii tarbijatele kui kaabelleviteenust osutavatele sideettevõtjatele võimaluse üleminekuks igakülgselt valmistuda. Eestis kaabelleviteenust pakkuvad sideettevõtjad on tehniliselt üleminekuks valmis ja on samuti väljendanud oma toetavat seisukohta kaabellevivõrkudes analoogedastuse lõpetamise osas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles