Inimeste palgaootused on järsult kasvavad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palk
Palk Foto: Toomas Huik

CV Keskuse tehtud palgauuringust selgus, et madalama, alla keskmise palga soovijate hulk on märkimisväärselt vähenenud ning kõrge palga tahtjaid on kõvasti juurde tulnud.


CV Keskus viis läbi palgaküsitluse portaali külastajate seas. Uuringu eesmärgiks oli kindlaks teha, kuidas on viimaste kuude järsk hinnatõus mõjutanud töötajate palgaootuseid. Küsitlusele vastas 2506 inimest, kellest ligikaudu 66 protsenti on tööga hõivatud, üheksa protsenti üliõpilased ja ülejäänud 25 protsenti töötud.

«Korraldame sarnast küsitlust kaks korda aastas. Kui veel sügisel inimeste palgaootused eelneva perioodiga võrreldes praktiliselt muutunud ei olnud, siis nüüd, kuus kuud hiljem, on toimunud suured muudatused,» selgitas küsitluse tulemusi CV Keskuse tegevjuht Paavo Heil.

«Suuremate palgasoovide põhjuseks on kindlasti viimaste kuude suur hinnatõus, aga tulemust mõjutab ka üha enamatesse valdkondadesse leviv töötajate nappus. Kui teatud tööjõu järele on turul nõudlus suurem kui pakkumine, siis see võimaldab töötajatel ettevõtteid rohkem survestada. Paranema on hakanud ka ettevõtete tulemused. Esimeses kvartalis kasvas ettevõtete müügitulu ning kogukasum oli koguni kaks korda suurem kui möödunud aasta samal ajal – ka see on lisaargument töötajale, kel palgaläbirääkimised käsil,» lisas ta.

Küsitluse põhjal on 39,2 protsenti inimestest nõus töötama 799-eurose või väiksema brutopalga eest. Möödunud aasta oktoobris oli selliste inimeste osakaal vastajatest 49,5 protsenti. Alla 639-eurose palgaga on nõus vaid 20,3 protsenti vastajatest (oktoobris 2011 – 30,9 protsenti). Suuremat kui 1119-eurost kuupalka soovib 30 protsenti vastajatest (oktoobris 2011 – 19,7 protsenti).

Statistikaameti andmetel on tarbijahinnad aastaga kasvanud keskmiselt 5,4 protsenti. Toiduainete hinnad on kallinenud koguni 12,2 protsenti. Statistikaameti värske palgastatistika näitab, et palgad on hakanud kasvama, kuid mitte piisavalt, et katta hinnatõusust tulenevaid suuremaid kulutusi (aastane palgakasv esimeses kvartalis oli 4,5 protsenti).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles