Üks küsimus: kui palju puhkust peab saama töötav töövõimetuspensionär

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab töötava töövõimetuspensionäri puhkust, selle pikkust ja puhkusetasu maksmist.

Küsimus

Soovisin jääda puhkusele 1. juunil 2011. Kuna olen töövõimetuspensionär siis tean, et mul on õigus saada põhipuhkust 35 päeva. Avalduses märkisin ära ka millal soovin puhkuseraha kätte saada, see oli 30. mai 2011. Kätte sain aga 28 päeva puhkusetasu, d 7 päeva eest jäeti maksmata. Tööandja väidab, et temal ei ole sellist asja ette tulnud ja ei tea sellisest seadusest mitte midagi, lubas rääkida raamatupidajaga ja kui asi vastab siis ehk saab see paari nädala jooksul lahendatud. Kuid kui nii kaua aega läheb, siis kas siis on mul õigus ka viivisele. Selgitasin tööandjale veel, et kui temal on väljamakse minule tehtud, tuleb temal kui tööandjal esitada taotlus pensioniametile. Ja kuidas saab olla firmajuht ja raamatupidaja nii ebakompetentsed? Või pole minu nõue õige?

Vastab tööinspektor-jurist Ann Tiitson

Vastavalt töölepingu seadusele on teil õigus saada iga-aastast puhkust 35 kalendripäeva.

Põhipuhkuse üle 28 kalendripäevapäeva ületava osa eest makstav puhkusetasu hüvitatakse tööandjale riigieelarvest Sotsiaalministeeriumi valitsemisala eelarve kaudu. Puhkusetasu riigieelarvest hüvitamise kord on kirjas valitsuse 2009. aasta määruses «Puhkusetasu ja keskmise töötasu riigieelarvest hüvitamise kord».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles