Margus Viigimaa: alkohol kahjustab südant

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Viigimaa.
Margus Viigimaa. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Ehkki inimesed seostavad alkoholi kahjulikku mõju organismile ennekõike maksaga, kahjustab alkohol kardioloog Margus Viigimaa sõnul ka südant.


Kardioloogi sõnul ei seosta inimesed sageli alkoholi südamega, vaid pigem maksaga. «Levib isegi müüt, et alkohoolikul lupjumist ei teki või alkohol uhub lubja veresoonte seinast välja,» ütles ta intervjuus Med24-le.

Viigimaa sõnul võime rääkida ateroskleroosi preventsioonist seoses mõõduka alkoholitarbimisega

(20-30grammi absoluutset alkoholi päevas), kuid see pole Eestis veel väga levinud. Suurem alkoholitarbimine on tema sõnul igal juhul südamele halb.

Viigimaa toob välja aspektid, millele alkoholi puhul tavaliselt ei mõelda: «Alkohol tekitab südame elektrilise ebastabiilsuse, mis võib juba olemasoleva probleemi tõttu aktiveerida eluohtlikud rütmihäired. Samuti võib alkoholi tarbimise järgsel päeval tekkida trombioht. »

Kardioloogi sõnul ei mõelda sellele, et alkoholi kaloraaž on päris suur. «See võib viia metaboolse sündroomini ning see omakorda ateroskleroosi või diabeedini. Südant mõjutab ka suur vedelikukoormus, mille tõttu võivad tekkida südame väljavenimine või südamepuudulikkus,» selgitab Viigimaa.

Igasugune kogus alkoholi kahjustab ka südamelihast, näiteks osal patsientidest võib kujuneda alkohoolne kardiomüopaatia.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles