Munitsipaalne perearstikeskus on käima läinud

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsientide registreerimine. Taga Eve Karmo.
Patsientide registreerimine. Taga Eve Karmo. Foto: Priit Simson

Nõmmel avatud uues munitsipaalperearstikeskuses on tegevust alustanud kaks perearsti, kelle nimistud täienevad iga päevaga ja kellele lisandub peagi veel tohtreid.


Keskuse juhataja Eve Karmo sõnul on praeguseks registreerunud 750 patsienti. «Haigekassa andmetel saadakse miinimumnimistu ehk 1200 patsienti nullist alustava nimistu puhul täis tavaliselt kahe aastaga, ent meie nullist alustanud nimistusse kuulub juba 600 patsienti,» lausus ta.

Kui pediaatri erialaga Epp Evardi nimistust moodustavad ligi poole lapsed, siis doktor Viilupi nimistus on enamik perearsti vahetanud inimestest küllalt kõrges eas ja tõsiste terviseprobleemidega. Arsti vahetamise põhjuseks on olnud kodu või töökoha lähedus, ent ka rahulolematus eelmise perearstiga. Samuti meeldib inimestele, et keskuses on võimalik ka eriarsti juurde pääseda ning et majas on kaldtee ja lift.

«Esimesel kuul on meie nimistusse sündinud kaks last ning kuna lapsevanemad on sellest kohe teavitanud, on neile ka esimesed õe koduvisiidid tehtud. Kahjuks on võimalik vastsündinut kodus külastada vaid juhul, kui teada saame, et ema-laps koju on toodud, sest mingit otseteavitussüsteemi sünnitusmajade ja perearstide vahel seni ei ole,» rääkis Karmo.

Koduvisiite teevad vajadusel ka pereõed, sealjuures analüüside võtmiseks, kroonilise haige seisundi jälgimiseks arsti korraldusele vastavalt ja muudel juhtudel. Karmo sõnul on kavas laupäevase vastuvõtu otstarbekust lähiajal testida ja siis selle suhtes otsus teha.

Tallinna abilinnapea Merike Martinson pidas munitsipaalperearstikeskuse eeliseks, et arstid on vabastatud organisatoorsetest ja majanduslikest muredest ning saavad täielikult keskenduda patsientide ravimisele. «Head tingimused vastrenoveeritud majas võimaldavad veel paaril perearstil meie keskuses praktiseerida ja sügisel loodame uute arstide näol täiendust saada,» lisas ta.

Keskus kuulutab peagi välja uue täiendava perearstikonkursi. Oodatud on juba nimistut omavad perearstid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles